DRAMA NA HRVATSKOJ PLAŽI, HITNU ČEKALI SKORO ČITAV SAT: Uspeli smo da ga oživimo, ali je umro ćerki pred očima
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

UTOPIO SE MUŠKARAC IZ ITALIJE

DRAMA NA HRVATSKOJ PLAŽI, HITNU ČEKALI SKORO ČITAV SAT: Uspeli smo da ga oživimo, ali je umro ćerki pred očima

Hrvatska -

Italijanskog turistu koji se utapao izvukli su posetioci plaže. Ogorčeni su jer su ga sami oživljavali, a Hitnu pomoć čekali su 50 minuta. Čovek je do njihovog dolaska preminuo i više nisu mogli da mu pomognu.

"Čuli su se pozivi u pomoć na italijanskom. Žena je bila u moru do pojasa i držala već poplavelog muškarca pokušavajući da ga izvuče na plažu. Sunčala sam se s prijateljicama i odmah smo ustale. Kupači su ga izvukli na plažu i počeli s reanimacijom. Priskočio je doktor koji je bio s porodicom na kupanju i Italijan koji je imao malu masku za kiseonik", rekla je M. Ž. (33) iz Zagreba.

Rekla je da je prijateljica pozvala Hitnu pomoć.

"Hitna je trebalo da stigne s druge strane ostrva, iz mesta Sali udaljenog 40 kilometara. S nestrpljenjem smo je čekali jer je čovek u nekoliko navrata davao znakove života, srce bi počelo da kuca ili bi na trenutak prodisao. Pena mu je krenula na usta i okrenuli smo ga na bok, a doktor nije prestao da ga masira punih 50 minuta. Opet smo nazvali Hitnu, a oni su nas pitali jesu li nam još potrebni i jesmo li ga oživeli. Rekli su da ne znaju gde im je vozilo i kako da dođu do njega. Hitna je napokon došla posle punih 50 minuta" - kaže žena koja je svemu prisustvovala.

Muškarac je već bio mrtav, a ćerka je bila kraj njega.

"Vozač Hitne se polako parkirao, izašao i zaključao auto. Ćerka preminulog koja pomalo govori hrvatski tad je rekla da požuri, a on je bio neprijatan prema njoj. Stavili su ga na nosila i otišli. Ostao nam je loš osećaj da je čovek mogao da preživi da su došli pola sata pre", kaže ona.

"Bili su prilično opušteni u telefonskom razgovoru, ali valjda takvi trebaju da budu. Hitna je trebala stići s druge strane otoka, iz mjesta Sali udaljenog 40 kilometara. S nestrpljenjem smo je čekali jer je čovjek u nekoliko navrata davao znakove života, srce bi mu počelo kucati ili bi na trenutak prodisao. Pjena mu je krenula na usta i polegli smo ga na bok, a liječnik ga nije prestao snažno masirati punih 50 minuta. Opet smo nazvali Hitnu, a oni su nas pitali jesu li nam još potrebni i jesmo li ga oživjeli. Rekli su da ne znaju gdje im je vozilo i kako doći do njega. Liječnica iz Božave bila je navodno s nekim pacijentom kojeg je pratila na trajekt. Hitna je napokon došla nakon punih 50 minuta - kaže čitateljica. Čovjek je već bio mrtav, pokrili su ga ručnikom i ležao je na plaži. Kći mu je bila smirena, a prijateljica naše čitateljice bila je s njom.

"Sistem nam je loš, a ministar tvrdi da je Hitna pomoć za 10 minuta u svakom delu Hrvatske! Naša su ostrva slabo pokrivena timovima Hitne pomoći. Na Jarunu su uvek kola Hitne za slučaj da se što dogodi, nije mi jasno kako jedno tako veliko ostrvo u srcu turističke sezone, kad je na plažama jako puno ljudi, može ostati bez ikakve pomoći!?", pita se čitateljica.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Cifra da glava zaboli! Pogledajte vrednost srpske imovine na Kosovu koju je Priština otela!

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Foto: Profimedia/ Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track