PACOV UGRIZAO DEČAKA ZA RUKU U CENTRU OSIJEKA: Roditelji u strahu da će oboleti od neke bolesti iako je primio terapiju
Foto: Profimedia

DOK SE IGRAO ŽMURKE

PACOV UGRIZAO DEČAKA ZA RUKU U CENTRU OSIJEKA: Roditelji u strahu da će oboleti od neke bolesti iako je primio terapiju

Hrvatska -

Jednog dečaka od šest godina za ruku je ugrizao pacov dok se igrao na Trgu slobode, u samom centru Osijeka, prenose lokalni mediji.

Roditelji su dečaka odmah odveli u bolnicu gde je primio infuziju, ali su oni i dalje u strahu za njegovo zdravlje. Kako se navodi, sve se dogodilo pre dvadesetak dana.

"Igrao se s drugom žmurke i sakrio se iza jedne od kanti za smeće. Tamo je bio pacov koji je skočio i ugrizao ga za ruku. Došao je da mi kaže šta se dogodilo, opisao mi je “da ga je ugrizao jako veliki miš”. Odmah sam ga odvela kod lekara, ruka mu je previjana i dobijao je terapiju u dnevnoj bolnici. Iako lekari kažu da nema mesta strahu od mišje groznice, ipak i dalje strahujem da je pacov bio zaražen nekom bolešću koja se manifestuje tek nekoliko nedelja od ugriza", ispričala je majka mališana.

Kako piše Glas Slavonije, pacovi su poslednjih nekoliko godina zaposeli grad, a njihova populacija se i dalje razmnožava po celom gradu.

Epidemiolozi su upozorili kako će situacija biti sve gora ako svaki građanin ne preduzme nešto kako bi pomogao u rešavanju problema.

"Invazija je posledica ljudskog delovanja, odnosno nedostatka sprovođenja opštih higijenskih mera za koje se treba pobrinuti svaki čovek. Naše smeće moramo da bacamo na propisan način tako da pacovi ne mogu da ga koriste. Hranu ne smemo da bacamo ni u kanalizaciju", izjavio je Josip Milas, direktor Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

"Svi misle kako Grad ne obavlja deratizaciju kako treba, ali Grad Osijek obavio je sve u skladu sa zakonom i ne može ništa više učiniti. Pacov neće jesti otrov ako ima drugu hranu. Bitno je smanjiti mogućnost da se nastane u nusprostorijama, zatvoriti sve rupe i uništiti im mesta za mogućnost razmnožavanja. Svaki građanin to treba sam da uradi. Ako ih vidimo da se kreću danju, to znači da ih ima već jako puno", poručio je Milas.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja