Najnovije vesti

(FOTO) ŠOK U MORU! KITOVI ZALUTALI U JADRAN: Dve ogromne jedinke viđene na ovom mestu!
Foto: Printscreen/ Facebook, Foto: Printscreen Facebook

NESVAKIDAŠNJE

(FOTO) ŠOK U MORU! KITOVI ZALUTALI U JADRAN: Dve ogromne jedinke viđene na ovom mestu!

Hrvatska

Institut za istraživanje i zaštitu mora "Plavi svijet" saopštio je da su dva velika kita (Balaenoptera physalus) opažena zapadno od Lošinja, pri čemu su njegovi istraživači proveli s kitovima nešto više od dva sata.

Kitove su opazili oko tri nautičke milje zapadno od uvale Malog Lošinja, te su utvrdili da se radi o dve odrasle jedinke čija je veličina procenjena na oko 17 i 18 metara. Kitovi izgledaju u dobroj formi.

Tokom gotovo dva sata posmatranja životinje su prosečnom brzinom od oko 3-4 čvora putovale prema jugu. Na površini su se pojavljivali svakih 10-15 minuta te su u proseku uz površinu bili svega minut pre sledećeg zarona.

Iako Jadransko more nije područje u kojem se ta vrsta pojavljuje u većem broju, opažanja pojedinih jedinki beleže se gotovo svake godine. Prikupljeni podaci ukazuju da se vrsta u Jadranu pojavljuje uglavnom krajem proleća i leti.

Kitovi su u Hrvatskoj zakonom zaštićeni, a iz Instituta "Plavi svijet" poručuju da su kitovi miroljubivi i za ljude potpuno bezopasni u slučaju da im se ne približavaju, ne uznemiravaju ih i ne proganjaju.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Foto: Printscreen/ Facebook/ Blue World Institute

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...