SNIMLJEN SI, IMAŠ JOŠ MALO VREMENA, INAČE... Hrvat se predstavljao kao devojčica, mamio oženjene, pa im od života pravio pakao!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

OSUĐEN

SNIMLJEN SI, IMAŠ JOŠ MALO VREMENA, INAČE... Hrvat se predstavljao kao devojčica, mamio oženjene, pa im od života pravio pakao!

Hrvatska -

Mladi pomorski nautičar, 24-godišnji Zadranin, koji je ucenjivao oženjene muškarce mameći ih nadimkom "zadarcurica", na Opštinskom sudu u Zadru proglašen je krivim za krivično delo iznude.

Optužnicom se teretio da je tokom marta u Zadru, u nameri da se protivpravno okoristi, na internet portalu smokva.com otvorio profil pod nadimkom "zadarcurica" s IP adrese koja pripada ženi kod koje je boravio, te je 7. marta objavio oglas "samo oženjeni".

Na tu je njegovu "ponudu" 8. marta naseo Zadranin koji je dogovorio susret sa "zadarcuricom" na predelu Bokanjca. Ali kada se istog dana, oko 11 sati, pojavio na dogovorenom mestu, 24-godišnjak mu je na mejl poslao poruku sadržaja: "Ovako. slikan si i snimljen. Ti, auto. I sve. Pomoću tablice ćemo doći do tebe i tvojih koji će saznati sa čime se baviš. Evo za početak ove slike da vidiš da se ne zezamo. Imaš dva uslova od kojih ćeš izabrati jedan. Ok?"

Potom mu je poslao i poruku sledećeg sadržaja: "Imaš vremena do 14:15 za odgovor inače sve ide na Internet i do tvojih bližnjih. Donećeš ih tamo tačno gde ti mi kažemo i ostaviti ih. Imaš rok od 20 minuta 1000 HRK", najavljujući mu time da će ga javno osramotiti ako ne plati.

Kada je prestrašeni Zadranin, u uverenju da će ovaj to stvarno učiniti, odgovorio da nema toliko novca, ali da pristaje da da 600 kuna, 24-godišnjak je na to pristao zatraživši od njega da dođe ispred Trgžnog centra Supernova. Kada je ovaj u 18:50 došao na traženo mesto, porukom mu je dao uputstvo da ostavi novac u kesi na parkingu u lopati bagera, pri tome mu stalno naređujući vreme i način kako da postupi. Zadranin je zatim u plastičnpj kesi ostavio 600 kuna na traženo mesto, te se udaljio.

Ali u preuzimanju novca, 24-godišnjaka je zatekao policijski službenik koji ga je upozorio da stane. Međutim, mladić je pobegao s mesta događaja odbacivši vreću s novcem na pešačkom ostrvu. Ubrzo je i uhapšen i osuđen na kaznu zatvora od deset meseci koja mu je potom zamenjena radom za opšte dobro u trajanju od 600 sati.

"Sud navedenu kaznenopravnu sankciju smatra primerenom za optuženog i primerenoj njegovoj krivici i težini kaznenog dela, i smatra da će se i samom pretnjom kaznom zatvora, a bez izvršenja istog, jasno biti stavljena do znanja društvena osuda zbog počinjenog dela", naveo je sudija Tomislav Šimić u obrazloženju nepravomoćne presude.

Još 2015. godine 24-godišnjak je zbog kaznenog dela kompjuterske prevare i nedozvoljene upotrebe ličnih podataka na Županijskom sudu u Zadru osuđen na uslovnu kaznu zatvora od tri godine.

Kurir.rs/ Slobodna Dalmacija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track