SLOVENAČKA RAMPA ZA HRVATSKU: Blokiraće im ulazak u OECD zbog Piranskog zaliva
Foto: Beta/Nebojša Tejić

odgovor

SLOVENAČKA RAMPA ZA HRVATSKU: Blokiraće im ulazak u OECD zbog Piranskog zaliva

Hrvatska -

Slovenija neće podržati ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) zato što Zagreb neće da primeni odluku Arbitražnog suda o Piranskom zalivu.

Pozivajući se na diploamtske izvore u Briselu RTV Slovenija navodi da Ljubljana to objašnjava hrvatskim nepoštovanjem vladavine prava.

Arbitražni sud za granični spor Zagreba i Ljubljane odlučio je krajem juna da Slovenija od Hrvatske dobije pristup medjunarodnim vodama Jadrana. Sud je prethodno odlučio da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji.

Ljubljana insistira da je primena te presude pravno obavezujuća, dok je Zagreb smatra neobavezujućom i tvrdi da je arbitraža kompromitovana ponašanjem Slovenije u tom procesu.

Odluka OECD o prijemu novih članica očekuje se krajem meseca.

Slovenija je iznela taj stav na sastanku ambasadora pri EU, na kojem su bili i predstavnici Evropske komisije, na kojem je danas razgovarano o proširenju članstva OECD.

Agencija STA navodi da je to prvi put da je Slovenija izrazila protivljenje članstvu Hrvatske u OECD Slovenija je o tome obavestila i generalnog sekretara OECD Anhelu Guriju na Bledskom strateškom forumu.

Gurija je u petak najavio nameru da se u članstvo OECD prime Rumunija, Argentina, Brazil i Peru.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Beta/Nebojša Tejić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track