(VIDEO,FOTO) PREMESTILI USTAŠKU PLOČU IZ JASENOVCA U NOVSKU: HOS saopštio da je tako dogovoreno sa hrvatskom vladom
Foto: Reuters

s mesta na mesto

(VIDEO,FOTO) PREMESTILI USTAŠKU PLOČU IZ JASENOVCA U NOVSKU: HOS saopštio da je tako dogovoreno sa hrvatskom vladom

Hrvatska -

U Novskoj je danas poslepodne postavljena spomen ploča na kojoj je i ustaški pozdrav "Za dom spremni", koja je ranije danas skinuta sa zgrade dečjeg vrtića u Jasenovcu. Kako je javila Hrvatska radiotelevizija, sporna spomen ploča za 11 pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) postavljena je na mestu gde se nalazi spomen-obeležje za poginule na području Novske.

Zagrebačko Udruženje dobrovoljaca HOS-a, koje je prošle godine i postavilo ploču u Jasenovcu za poginule saborce, na pres konferenciji u Zagrebu danas je najavilo da će, u dogovoru s Vladom, spomen ploča "u izvornom obliku" biti postavljena na drugoj lokaciji, u Novskoj. Predsednik Saveza udruženja HOS Borislav Barišić rekao je da je dogovor o premeštanju ploče u izvornom obliku postignut pošto je za ratne veterane bio neprihvatljiv predlog vlade da se sa spomen ploče ukloni pozdrav "Za dom spremni" koji je deo zvaničnog grba HOS-a.

Iako su pojedini učesnici pres konferencije okupljene novinare pozdravljali ustaškim pozdravom "Za dom spremni", predsednik Udruženja dobrovoljaca HOS Grada Zagreba Ivan Friščić rekao je da pripadnici HOS nisu vezani ni uz jednu političku stranku niti ideologiju, već za Domovinski rat.

Dogovor o premeštanju ploče iz Jasenovca komentarisao je i ministar uprave Lovro Kuščević koji je rekao da je tim rešenjem izražen pijetet prema svim žrtvama koncentracionog jasenovačkog logora iz Drugog svetskog, kao i poginulim dobrovoljcima u ratu 90-tih.

On je podsetio da je grb udruženja HOS u kojem se nalazi sporni pozdrav registrovan odavno, još krajem 90-tih godina.

Prema njegovim rečima, dogovor s udruženjem ne prejudicira korišćenje bilo kojih pozdrava totalitarnih režima, već će se taj problem rešiti novim zakonom, kada Veće za suočavanje s prošlošću dostavi svoje preporuke, što se očekuje na proleće iduće godine.

Kuščević je rekao i da je u hrvatskom društvu neprivatljivo pozdravljanje ustaškim pozdravom "Za dom spremni". On, medjutim, nije znao da kaže hoće li pripadnici HOS koji su danas na pres konferenciji pozdravljali tim pozdravom, zbog toga biti kažnjeni. Potpredsednik Vlade Predrag Štromar iz Hrvatske narodne stranke, rekao je da ta stranka nije zadovoljna premeštanjem ploče i da im ustaški pozdrav nikako nije prihvatjiv.

"Naš je zahtev bio premeštanje ploče i ploča je premeštena, ali ; nismo time zadovoljni. Ne želimo pozdrav 'Za dom spremni' u javnosti u Hrvatskoj", rekao je Štromar.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV UŽIVO: Ko je ubica sa Dedinja?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track