HRVATSKI MINISTAR ZDRAVLJA NAJAVIO POSKUPLJENJA: Veće cene cigareta, alkohola i mobilnih telefona
Foto: Profimedia

nepopularna mera

HRVATSKI MINISTAR ZDRAVLJA NAJAVIO POSKUPLJENJA: Veće cene cigareta, alkohola i mobilnih telefona

Hrvatska -

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić pronašao je način kako da se namakne dodatne tri milijarde kuna, a da se, kako je rekao, ne ugrozi standard građana već da se "kazne" oni koji svesno štete svom zdravlju.

"Četiri su ključna mesta gde bi moglo da se dođe do tri milijarde kuna, a da pritom ne ugrozimo standard građana. Štaviše, većina njih čini štetu svom zdravlju. Govorim o cigaretama, o alkoholu, žestokom piću sa koncentracijom alkohola oko 40 odsto, govorim o kocki i o mobilnim.

Stručnjaci su to detaljno razradili, kad se pomnoži potrošnja i broj dodatno naplaćenih kuna, došlo bi se do tri milijarde’, rekao je ministar Kujundžić za Novi List.

Dopunsko zdravstveno osiguranje, kaže ministar, do daljnjeg se neće dirati, ali sa ciljem nužne finansijske stabilizacije sistema, razmišlja se o udvostručenju maksimalne participacije za bolničko lečenje i planira se redukcija prava na zdravstvenu uslugu hrvatskih građana koji su napustili zemlju i zaposlili se u inostranstvu.

"Ovo o čemu govorim najmanje je osetljivo za standard. Hoću li kao pušač popušiti 20 cigareta ili 17, mislim da bitno neću trpeti, kao ni ako umesto tri popijem dve čašice konjaka. Proračjuni postoje, mislim da je to po kutiji cigareta ili boci alkohola iznos od nekoliko kuna, na telefonu 10 odsto, i na kocki jedan određeni procenat", rekao je ministar.

Primena dodatnih poreza prvo mora biti izglasana i usvojena u Hrvatskom saboru za koji ministar veruje da će proći bez većih rasprava i nada se da će saborski zastupnici, nezavisno od stranače pripadnosti ili od toga ko je na vlasti, a ko u opoziciji, to razumeti i podržati ga.

Osvrnuo se i na Imovinski cenzus u Hrvatskoj, preko kog namerava da imućnijima naplaćuje više. Rekao je da nije normalno da neko ima vile i jahte, a vodi se kao socijalni slučaj. Kada je reč o tome da se bogatima nude dodatne bolničke usluge, ministar odgovara:

"Ako neko ima, zašto mu ne uzeti ako želi da plati. Mi ne živimo u komunizmu. Hrvati nek idu na referendum i vrate se u komunizam. Ja ne vidim razloga da onaj ko ima i hoće da plati više i ne plati više, ali u isto vreme da onaj koji nema, koji je na osnovnom osiguranju, ima zavidan standard", zaključio je Kujundžić.

(Kurir.rs/Net.hr/Novi list)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track