Najnovije vesti

DANAS IZRICANJE PRESUDE KAPETANU DRAGANU: Ceo sudski proces je opsesivni progon!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Youtube printscreen

OPTUŽEN ZA ZLOČINE U KNINU I GLINI

DANAS IZRICANJE PRESUDE KAPETANU DRAGANU: Ceo sudski proces je opsesivni progon!

Hrvatska

Draganu Vasiljkoviću, poznatom kao kapetan Dragan, pred sudom u Splitu danas treba da bude izrečena presuda za ratne zločine navodno počinjene u Kninu i Glini.

Prema najavi, sudija Damir Romac presudu će saopštiti u 13:30.

Vasiljković je prošle sedmice izneo završnu odbranu u kojoj je ponovo odbacio sve navode iz optižnice.

"Navedene zločine, koji se spominju u optužnici, niti sam počinio, a niti su se oni dogodili", rekao je Vasiljković.

On je ceo sudski proces nazvao "opsesivno fašističkim progonom", a na početku procesa prošle godine rekao je da se doživljava kao branitelj domovine Jugoslavije, a ne agresor.

Njegova odbrana tvrdi da pred sudom u Splitu nije imao nepristrasno i pošteno suđenje, kao i da je imao drugačiji tretman jer je Srbin.

Tužilaštvo s druge strane tvrdi da je u sudskom postupku, tokom kojem je ispitano više desetina svedoka, dokazalo sve optužbe, odnosno da je Vasiljković kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih jedinica samoproglašene SAO Krajine počinio ratne zločine 1991.

u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina skrivanja.

Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Daniel Sneden i radio je kao trener golfa. On je državljanin Srbije i Australije.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Printscreen/ Youtube

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...