KOLINDA ODGOVORILA REISU KAVAZOVIĆU: Ostajem pri ranije izrečenom
Foto: AP

Dosledna

KOLINDA ODGOVORILA REISU KAVAZOVIĆU: Ostajem pri ranije izrečenom

Hrvatska -

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je reisu Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću da ostaje pri ranije rečenom o radikalizaciji BiH i uticaju koji takva situacija ima na bezbednost regiona i Evrope.

Grabar Kitarović je, naime, ranije u više navrata izjavila da hiljade dobrovoljaca, koji se sa sirijskog ratišta vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, prete radikalizacijom islama u toj državi.

Kavazović je u dva navrata pisao hrvatskoj predsednici tražeći joj da pojasni javno izrečene tvrdnje, a ona mu je odgovorila da "i dalje ostaje pri izrečenim stavovima".

Predsednica Hrvatske je Kavazoviću zahvalila na upućenom pismu, uvažavanju i, kako je navela, iskrenim rečima, ali istakla da i dalje ostaje pri izrečenim stavovima, prenela je HINA.

Kavazović je, kako se navodi, izrazio zahvalnost Grabar-Kitarović na odgovoru i istakao da se sa njom laže da je "iskrena komunikacija najbolji put da se otklone bilo koje i bilo kakve dileme" koje bi, kako je naveo, mogle da naštete odnosima dveju država i narodima koji u njima žive.

Kavozović je od predsednice Hrvatske i drugih organa i zvaničnika te zemlje tražio da "prestanu sa zlonamernom kampanjom koja za cilj ima diskreditovanje Bošnjaka i sejanje straha od njihovog prisustva u Evropi".

Takođe je zatražio od predsednice Hrvatske da, radi očuvanja dobrosusedskih odnosa, pojasni dokaze na osnovu kojih iznosi tvrdnje o tome da su muslimani u Bosni i Hercegovini i okruženju opasnost po Hrvatsku i Evropu.

Kolinda Grabar Kitarović je prethodno izjavila da "retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska" nakon što je hrvatska obaveštajna agencija objavila podatke o "pretnji islamskog radikalizma u regionu".

"U poslednje vreme primećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu, koji nikako ne može ugroziti Bosnu i Hercegovinu", rekla je Grabar-Kitarović novinarima.

Bošnjački zvaničnici protive se tome da se gradnja Pelješkog mosta počne pre nego što dve susedne zemlje reše granicu na moru.

"Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su Bosna i Hercegovina i Hrvatska orijentisane jedna na drugu", navela je Grabar Kitarović.

Hrvatska Sigurnosno-obaveštajna agencija u ranije objavljenom izveštaju za ovu godinu navela je da se s područja "hrvatskog jugoistočnog susedstva grupi Islamska država, Irak i Levant priključilo gotovo 1.000 ljudi, uglavnom "sledbenika džihadističkog salafizma".

Upitana da li je reakcija Bošnjaka, s obzirom na taj izveštaj, preterana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog uticaja.

"Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili deo ekstremističkih grupa ili su samoradikalizovani pojedinci", kazala je predsednica Hrvatske.

Istakla je da se protivi tome da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom grupom.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: "Ja retko plačem...ali..." Oni su sinoć rasplakali Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track