HRVATSKA HITNO POVUKLA SPORNI ZAKON O PORODICI: Posle žestokih kritika, menja se skandalozna odredba!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

VRAĆA SE NA DORADU

HRVATSKA HITNO POVUKLA SPORNI ZAKON O PORODICI: Posle žestokih kritika, menja se skandalozna odredba!

Hrvatska -

Posle žestokih kritika, hrvatska vlada ekspresno je povukla nacrt predloga zakona o porodici kojim je bilo definisano da "nema porodice bez dece".

Nacrt predloženog zakonskog akta povučen je dan pošto je stavljen u javnu raspravu.

Bura je podignuta zbog nekoliko spornih odredbi, ponajviše zbog izuzetno uske i diskriminišuće definicije porodice prema kojoj se porodicom smatraju isključivo venčani parovi s decom, pa i oni razvedeni ili oni kojima su supružnici umrli, ali samo ako imaju decu.

foto: Profimedia

Ovako definisana porodica u zakonskom aktu izazvala je niz primedbi i predloga, a iz nadležnog resora je saopšteno da "svesni važnosti područja koje uređuje Porodični zakon, kao i u najboljem interesu zainteresovane javnosti, Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku povlači zakon sa Јavnog savetovanja na doradu".

Protiv predstavljenog nacrta izjasnila se većina opozicionih političara, ali i HNS, manja članica vladajuće koalicije.

Propust je priznao i sam premijer Andrej Plenković, koji je ranije rekao da "ovako više neće moći".

"Ovakvi dokumenti mogu izazvati veliku pažnju, a u vrlo su ranoj fazi rasprave. Ubuduće neće moći da se stavljaju zakoni u javnost dok ne prođu sve nadležne koordinacije unutar vlade", rekao je premijer posle sednice vlade.

Јedan građanin se uživo uključio u jednu radio-emisiju i postavio pitanje da li to što je njegova žena izgubila dete znači da oni nisu porodica.

Lider opozicionog Mosta nezavisnih lista Božo Petrov je rekao da nikako ne bi bilo dobro da ukoliko bračni supružnici ne mogu da imaju decu to za njih znači da su “automatski isključeni“.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track