ODRŽANA KOMEMORACIJA U SISKU: Sećanje na srpsku siročad pobijenu u ustaškom logoru
Foto: Fonet

Samo na Kozari od roditelja je tokom rata oteto 23.000 dece

ODRŽANA KOMEMORACIJA U SISKU: Sećanje na srpsku siročad pobijenu u ustaškom logoru

Hrvatska -

Na Dečijem groblju u Sisku, u organizaciji Srpskog narodnog veća i Veća srpske nacionalne manjine grada Siska danas je održana komemoracija - Dan sećanja u spomen na stradanje srpske ratne siročadi koja su u Sisku bila zatočena u ustaškom dečijem logoru od avgusta 1942. do januara 1943.

Svečanost prvi put održana u parku koji odlukom sisačkog Gradskog veća od juče nosi ime humanitarke Dijane Budisavljević, žene koja je spasila veliki broj dece iz ratnog logora.

"Ljudi koji su spasavali decu iz logora moraju da nam budu inspiracija. Nismo ovde samo zbog nečijeg stradanja, nego i zbog nas samih. Tu smo da se radujemo, da obnovimo poverenje u ljude, a ne samo da tugujemo", rekla je u ime organizatora SNV Aneta Lalić i pozvala nadležne da Dan sećanja zajedno obeleže i sledeće godine.

U ime preživelih logoraša o stradanju dece u logoru govorila Dobrila Kukolj iz Banjaluke koja je rekla da je sisačko Dečije groblje za preživele logoraše sveto mesto. Ona je kazala da je iz logora spaseno ukupno 11.300 dece, pre svega zahvaljujući Dijani Budisavljević.

"Samo na Kozari od roditelja je u ratnim operacijama oteto 23.000 dece", navela je ona i zahvalila se sisačkoj gradskoj vlasti što omogućuje održavanje komemoracije.

Parastos su služili sveštenici Zagrebačko-ljubljanske i Slavonske eparhije, predvođeni Slobodanom Lalićem, a na spomen obeležje Dečijeg logora položene su bele ruže i zapaljene sveće.

U komemoraciji su prisustvovali zvaničnici SNV, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa saradnicima, predstavnici ambasade Srbije u Zagrebu, sisački imam Alem Crnkić i drugi.

Ustaško-nemački logor u Sisku osnovan 3. avgusta 1942. po završetku ratnih operacija na Kozari i Šamarici" i da je "u svom sastavu imao i poseban logor koji se službeno nazivao Prihvatilište za decu izbeglica, najveći te vrste u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Navodi se da je "na spomen obeležju Dečijeg groblja stoji da je na tom mestu sahranjeno oko 2.000 đece, ali usled izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja nakon završetka Drugog svetskog rata, nikad nije sa sigurnošću utvrđen tačan broj umrlih".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track