Najnovije vesti

TITOVOM SINU PRETI KAZNA OD MILION KUNA: Hrvatska tvrdi da bespravno koristi očevu vilu
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

KUĆA I ZEMLJIŠTE U SAMOBORU

TITOVOM SINU PRETI KAZNA OD MILION KUNA: Hrvatska tvrdi da bespravno koristi očevu vilu

Hrvatska

Aleksandar Broz, sin Josipa Broza Tita se već decenijama služi hrvatskim državnim nekretninama u Samoboru - Titovom vilom i zemljištem od 35 hiljada kvadratnih metara s voćnjacima i vinogradima.

Kako piše HRT, Aleksandar Broz nema pravnog uporišta za korišćenje tog poseda jer je od aprila 1998. on u državnom vlasništvu.

Iako tvrdi da ga u poslednjih 20-ak godina niko nije pozvao da tu nekretninu preda i vrati državi, Državno pravobraniteljstvo još 2000. godine pozvalo je Aleksandra Broza da u roku od 30 dana preda državi sve nekretnine u Samoboru.

On to nije učinio, a u julu 2001. godine vlada je te nekretnine dala na upravljanje predsedniku. Tako je bilo punih 15 godina - sve do prošle godine, kada su iz kabineta predsednice nekretnine vraćene Kabinetu za upravljanje državnom imovinom koji je prerastao u Ministarstvo.

"Ministarstvo državne imovine uputilo je poziv DORH-u da pokrene postupke za vraćanje u posed nekretnine koju koristi bespravno gospodin Broz, ali i radi naplate protivpravno stečene koristi", izjavio je za HRT ministar državne imovine Goran Marić.

Prema prvoj proceni, nekretnine su vredne oko milion evra. Ministarstvo državne imovine tražiće da se plati naknada za korišćenje nekretnina u poslednjih 5 godina, za šta nije nastupilo zastarevanje slučaja. Procenjuje se da je reč o oko milion kuna (oko 133.000 evra).

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ekskluzivno: Zavirili smo u Titovu vilu Galeb u Igalu, ono što je izgrađeno pre 40 godina i dalje ostavlja bez daha!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...