(FOTO) KOLINDA ČEKALA PUTINA 45 MINUTA: A evo šta mu je poručila u četiri oka
Foto: AP

POZVALA RUSKOG PREDSEDNIKA U HRVATSKU

(FOTO) KOLINDA ČEKALA PUTINA 45 MINUTA: A evo šta mu je poručila u četiri oka

Hrvatska -

Odmah na početku želim da Vam uputim poziv da posetite Hrvatsku, jer do sada nijedan ruski predsednik nije bio u službenoj poseti", rekla je na početku posete u Sočiju predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svom kolegi Vladimiru Putinu.

Ispred crnomorske državne rezidencije Bočarov ruski predsednik vrlo srdačno dočekao je Kolindu Grabar-Kitarović i poželeo joj uspešne razgovore koje će voditi u Moskvi i Sankt Petersburgu, gde je u četvrtak predviđen susret s premijerom Dmitrijem Medvedevim.

foto: EPA

Kako je ruski predsednik poznat po tome da često menja najavljenu satnicu za sastanke, i ovaj susret je kasnio oko 45 minuta. Neposredno pred susret s Putinom hrvatska predsednica je u hotelu razgovarala je s šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, a susret zvanično nije bio unapred najavljen.

"Ovom posetom otvorićemo novu fazu naših odnosa. Imamo nekoliko otvorenih pitanja i možemo ih rešiti kroz otvorene razgovore, kako bismo ostvarili pretpostavke za unapređenje odnosa između Hrvatske i Ruske Federacije", rekla je hrvatska predsednica, uporedivši Soči sa Opatijom.

foto: EPA

Putin je najavio da će se razgovarati o bilateralnim odnosima, spoljnoj politici i humanitarnim pitanjima. Nakon službenih razgovora dva izaslanstva Putin i Grabar-Kitarović razgovaraće dvadesetak minuta tet-a-tet.

Hrvatska može da pomogne u normalizovanju saradnje Rusije sa EU i NATO, izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović uoči zvanične posete Moskvi na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina.

foto: Reuters

"Verujem da Hrvatska može da postane jedan od mostova saradnje Rusije i EU i NATO, organizacija čiji smo članovi i u čije vrednosti duboko verujemo.

Međutim, bez dijaloga s Rusijom nemoguće je rešiti mnoga pitanja na globalnoj sceni, zato sam uvek za dijalog kada postoje bilo koje nesuglasice", rekla je hrvatska predsednica.

Ona je ocenila da je obnavljanje dijaloga Rusije i Zapada krajnje neophodno.

"Mislim da je taj dijalog ključan. Rusija i NATO su ključni faktori evropske bezbednosti i stabilnosti. Dijalog treba da postoji, treba da bude otvoren i treba da postoji poverenje", navela je Grabar-Kitarović.

U prostoriji u kojoj su predsednici razgovarali u četiri oka bile su postavljene ruska i hrvatska zastava, kao i zastava Evropske unije.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kolinda donela poklon Vukanu Vučiću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track