CRVENI ALARM U HRVATSKOJ: Orkanska bura na obali, vetar duva i do 140 km na čas
Foto: Profimedia

POLOMLJENA STABLA, UNIŠTENI AUTOMOBILI...

CRVENI ALARM U HRVATSKOJ: Orkanska bura na obali, vetar duva i do 140 km na čas

Hrvatska -

Veoma jaka bura duva ovih dana u Dalmaciji. Na mernoj stanici Dinara Duvjakuša u ponedeljak uveče izmeren je udar bure od 137 km/h, a u Brelima 132 km/h. Prema službenim podacima DHMZ-a, u Makarskoj su udari bure dosezali 115 km/h, a na Marjanu 97 km/h.

Jaka bura s olujnim udarima u Splitu dovoljna je da bila da se dogode i prve materijalne štete. Bura je lomila grane i rušila kontejnere u različitim delovima grada, a uspela sruši i rasvetni stub u jednoj ulici.

Olujni vjetar rušio je i stabla nedaleko zadarske osnovne škole Petar Preradović. Stablo je smrskalo dva automobila koja su bila parkirana u neposrednoj blizini, materijalna šteta je prilično velika. Prava je sreća da se niko nije povređen.

Utorak donosi jaku tramontanu s olujnim udarima, a posebno će u podnožju gorja biti i orkanskih udara. Slabljenje vetra očekuje se tek u drugom delu srede.

Od srede do petka u kontinentalnom području Hrvatske će biti suvo. Otopliće i na kopnu, i na moru, gde će najviša temperatura opet biti viša od 20 stepeni. Prevladavaće sunčano vreme, a vetar će u sredu potpuno oslabiti.

Širom obale na snazi je crveno upozorenje Meteoalarma zbog jakog vetra.

"Vreme je vrlo opasno i podrazumeva visok nivo opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima. Takođe, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Građan se upozoravaju da budu svesni opasnosti i obrate pažnju i prate najnovije vremenske izveštaje.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Kuma dala alibi Zoranu Marjanoviću!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track