KOLINDA ISPRED BIJONSE: Kako je hrvatska predsednica u vrhu Forbsove liste najuticajnijih žena sveta
Foto: AP

Čokolinda ispred Bijonse

KOLINDA ISPRED BIJONSE: Kako je hrvatska predsednica u vrhu Forbsove liste najuticajnijih žena sveta

Hrvatska -

Na Forbsovom portalu za hrvatsku predsednicu, koja prema najnovijim istraživanjima gubi poverenje građana, piše da je ona i ove godine nastavila da gradi svoje ime na međunarodnoj sceni

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je 39. od 100 najmoćnijih žena, a na 14. mestu kada je reč o najmoćnijim političarkama sveta po izboru časopisa "Forbs".

Na Forbsovom portalu za Grabar Kitarović, koja prema najnovijim istraživanjima u Hrvatskoj gubi poverenje građana i ono je u ovom trenutku manje nego što je imao njen prethodnik Ivo Josoipović u poslednjoj godini mandata, piše da je ona i ove godine nastavila da gradi svoje ime na međunarodnoj sceni.

“Sarađivala je s američkim predsednikom Trampom i SAD na projektu izgradnje postrojenja za uvoz ukapljenog plina na ostrvu Krku, kojim bi se godišnje isporučivalo do dve milijarde kubnih metara plina, što bi trebalo povećati energetsku zavisnost Evrope od Rusije”, navodi se u obrazloženju. Dodaje se i da se hrvatska predsednica prošle godine sastala sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem.

Što se tiče mesta na dve liste na kojima se nalazi, hrvatska predsednica je, na primer, ispred škotske premijerke Nikole Stardžon, popularnih pevačica Bijonse i Tejlor Svift, bivše američke državne sekretarke i kandidatkinje za predsednicu SAD Hilari Klinton, književnice Dž. K. Rouling...

Nejasno je, međutim, na koji period se odnose liste, jer se hrvatska predsednica krajem prošlog meseca, tokom višednevne posete Rusiji, sastala sa predsednikom Vladimirom Putinom, pa je pitanje da li je i taj susret "vrednovan" i da li je podigao ili smanji rejting, s obzirom na zapadna mišljenja o Putinu.

Američki magazin Forbs proglasio je nemačku kancelarku Angelu Merkel za najmoćniju ženu na svetu. Na drugom mestu te liste nalazi se britanska premijerka Tereza Mej, a na trećem supruga Bila Gejtsa Melinda. Na osmom mestu je direktorka MMF-a Kristin Legard, dok se na 17 nalazi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Prvi put na listi našla se i ćerka američkog predsednika Ivanka Tramp, koja je iza sebe ostavila američku voditeljku Opru Vinfri (21), Kraljicu Elizabetu (26) i američku ambasadorku pri UN Niki Hejli (43).

Flert s ustaštvom

Kolinda se za vreme mandata više puta našla u centru skandala. Slikala se sa ustaškom zastavom, prekrajala istoriju, javno izjavila kako čak i sa decom sluša Tompsona...

"Ja nisam istoričar, ali moj stav o tome je jasan. "Za dom spremni" je stari hrvatski pozdrav, koji je kompromitovan u vreme ustaških vremena", navela je Kitarovićeva u jeku skandala oko uklanjanja ploče HOS-a u Jasenovcu.

Čokolinda

Hrvatska predsednica podelila je dubrovačkoj deci čokoladice srpskog proizvođača "Pionir". Kada je "afera" isplivala u javnost, Kitarovićeva je izjavila da je i sama neprijatno iznenađena zbog toga te da u budućnosti neće napraviti istu grešku.

Geopolitika

Dovoljno je samo setiti se kako se ponašala prema Donaldu Trampu na samitu NATO u Briselu kada ga je u stopu pratila. Slično je bilo i sa Putinom, iako zvanično i Hrvatska učestvuje u sankcijama prema Rusiji.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kolinda donela poklon Vukanu Vučiću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track