MESIĆ OTKRIO: Bez HDZ-a i Tuđmana ne bi postojao ni Agrokor
Foto: Stefan Jokić

Bio je tu od nastanka imperije

MESIĆ OTKRIO: Bez HDZ-a i Tuđmana ne bi postojao ni Agrokor

Hrvatska -

Parlamentarna komisija za Agrokor saslušala je danas na prvoj radnoj sednici prvog svedoka, nekadašnjeg premijera Stjepana Mesića, koji je rekao da bez HDZ-a i predsednika Franje Tuđmana ne ne bi bilo ni Agrokora.

Tuđman je hteo da što pre stvori nove hrvatske bogataše, rekao je Mesić i dodao da o tome šta je taj koncern radio nije vodio posebno računa.

"Bio sam premijer tri-četiri meseca kada su nastajala ta preduzeća", rekao je Mesić odgovarajući na pitanja predsedavajućeg komisijom Orsata Miljenića.

Mesić je negirao da se sretao sa predstavnicima Sberbanke, već je bio u prostorijama Agrokora, ali kada, kako je rekao, nije bio ni predsednik ni premijer.

"Doveo sam iz Kine vrh firme Alibaba, koja ima više od stotinu hiljada zaposlenih. Smatrao sam da je Agrokoru dobro da se uključi u internet prodaju, ali oni su rekli da oni bolje rade od Kineza", rekao je Mesić.

Upitan da li je bilo "incestuoznih" veza prema Agrokoru, on je odgovorio da "logika nalaže da verujemo da je bilo tako".

Danas se kao svedoci nisu pojavili Ivica i njegov sin Ante Todorić, a sutra bi pred komisijom trebalo da se pojavio takođe jedan hrvatski premijer iz 90-tih, a reč je o Josipu Manoliću.

Ipak, najvažniji svedok u ovom slučaju je vlasnik Ivica Todorić, koji je nedostupan pravosuđu, u statusu bjegunca za kojim su raspisani međunarodna poternica i evropski nalog za hapšenje.

Prema Zakonu o istražnim parlamentarnim komisijama, to telo ima rok od šest meseci da sprovede istragu i Saboru predloži zaključke.

Juče se oglasio i Ivica Todorić, za kojeg je rečeno da nije primio poziv istražne komisije, porukom da se ne skriva i da je njegova savest čista.

Todorić, koji se, inače, našao na Evropolovoj listi najtraženijih begunaca.

U kratkom tekstu na svojem blogu, bivši čelnik Agrokora, otkrio je zašto i dalje namerava da ostane nedostupan hrvatskom pravosuđu, iako tvrdi da je vlastima njegova trenutna adresa poznata.

Todorić tvrdi i da su mu duboko "povređena ljudska prava" te da "ima pravo da se protivi političkom progonu".

"Ne skrivam se i moja je savest čista, ali kao čovek kojem su duboko povređena ljudska prava imam puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvatanje unapred konstruisane krivice. Moji su advokati su u stalnom kontaktu s vlastima i nadležnim institucijama kojima je poznata moja adresa, i to još od pre nego što je protiv mene pokrenuta bilo kakva istraga", napisao je Todorić.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Stefan Jokić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Mama je otišla da trči i nestala je u travi! Ovo je rekla mala Jana o ubistvu pevačice Jelene Marjanović!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track