CENTAR SPLITA OPASAN PO ŽIVOT: Šetnja uz zidine samo na sopstvenu odgovornost, svake sekunde mogu da se uruše!
Foto: Google Sreet View, Foto: Google Street View

POSTAVLJENI ZNACI

CENTAR SPLITA OPASAN PO ŽIVOT: Šetnja uz zidine samo na sopstvenu odgovornost, svake sekunde mogu da se uruše!

Hrvatska -

Komunalna policija je u Splitu ispod bedema Cornaro postavila upozorenja da svako ko šeta pored njega to radi na sopstvenu odgovornost, jer postoji opasnost od urušavanja zida.

Međutim, ljudi i dalje prolaze ispod Cornara, uz stepenice oko Zagrebačke i Nodilove. Iako bi Ulica Natka Nodila pored Obrtničke škole trebalo da bude pešačka zona, toliki je saobraćaj dostavnih vozila i motora da prolaznici mogu da biraju između dve opcije – da izađu ispred vozila ili hodaju ispod opasnog bedema. Građani biraju ovo drugo jer im se čini bezbednije.

Projektna dokumentacija za saniranje problema se analizira u Službi za staro gradsko jezgro, ali rokovi za obnovu nisu na vidiku.

foto: Google Street View

Dubrovnik, Korčula, Trogir, Šibenik, Zadar... Svi ti gradovi s ponosom pokazuju svoje zidine. Zahvaljujući dobrom stanju graditeljskog nasleđa koje je bilo velika novost u vojnoj inženjeriji i ratovanju za vreme Mlečana, Zadar i Šibenik su svoje fortifikacije ove godine upisali na listu UNESCO.

Za razliku od njih, Split iz neobjašnjivih razloga decenijama doslovno uništava zidine koje su u velikom ljudskom poduhvatu podignute za odbranu od Turaka. Pušta se da propadnu bedemi Cornaro, Priuli, Contarini, kao i tvrđava Gripe. Zidine Priulija ispred kuće Jelaska, na Trgu Gaje Bulata, naprosto su se pretvorile u zelenu površinu.

Kurir.rs/ Slobodna Dalmacija

Foto: Google Sreet View

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track