(VIDEO) HRVATI TRAŽE GROBARA, A USLOVI SU KO ZA PRAVNIKA: Ne mora da zna da kopa rake, već nešto sasvim drugo!
Foto: Printscreen Dnevik.hr

PUSTA BIROKRATIJA

(VIDEO) HRVATI TRAŽE GROBARA, A USLOVI SU KO ZA PRAVNIKA: Ne mora da zna da kopa rake, već nešto sasvim drugo!

Hrvatska -

BABINA GREDA - U Hrvatskom mestu Babina Greda ne mogu da zaposle grobara dok ne provere njegovo poznavanje čak nekoliko hrvatskih zakona.

Da apsurd bude veći - za zanimanje grobara dovoljna je samo osnovna škola, prenosi. Antun Lešić (65) penziju je zaradio na babogredskom groblju. On je na večni je počinak ispratio 1.800 meštana.

"Grobar ne može da uzme slobodno sedam dana, a da nema ko da ga zameni. Venčanje može da se odloži, ali sahrana ne može", istakao je Lešić.

foto: Printscreen Dnevik.hr

Posle njegovog odlaska u penziju opština je raspisala konkurs za novog grobara. Od kandidata se traži poznavanje hrpe zakonskih propisa.

"Sve je u skladu sa zakonom. Zakon propisuje testiranje. To su bila četiri zakona - na primer - Statut opštine, Zakon o grobljima i slično", rekao je Boris Bauković iz Babine Grede.

"Kada je Dan opštine i koliko opština ima odbornika", neka su od pitanja u testu koji su morali da reše kandidati za mesto grobara.

"Test je meni bio dosta lagan. Imao sam polovično rešenje i to je bilo dosta za prolaz. Pitanja su bila u okviru lokalne samouprave. Kako izgleda opštinska zastava, to je jedno od najlakših pitanja. Bilo je još nekih vezano za Zakon o grobljima, što se tiče posla koji ću ja, nadam se da dobijem", rekao je Nedjeljko Blažanović, kandidat za grobara.

Da li zna da iskopa grobno mesto, Nedjeljka niko u testu nije pitao. Tajnama zanata podučio ga je stari grobar Antun, piše Dnevnik.hr.

foto: Printscreen Dnevik.hr

"On je bio nešto bolestan, i otišao na bolovanje. Od nas nekih šest muškaraca koji su bili niko nije hteo ni da čuje da se približi groblju. Ja sam iz neke znatiželje otišao i video da to nije strašno za mene", dodaje Blažević.

Strašno je to što je državna i lokalna administracija zatrpana procedurama. Dok oni ispisuju, raspisuju, testiraju, odlučuju - život ne čeka, dani prolaze i ljudi umiru.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto printscreen Dnevnik.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Iz Parova u Vladu Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track