(VIDEO) EPILOG DRAME U HAGU: Šestorki Herceg-Bosne 111 zatvora, portparol potvrdio da je Praljak umro
Foto: Profimedia i EPA, Foto: Profimedia, EPA

HRVATSKI GENERAL POPIO OTROV U SUDU

(VIDEO) EPILOG DRAME U HAGU: Šestorki Herceg-Bosne 111 zatvora, portparol potvrdio da je Praljak umro

Hrvatska -

Izricanje presude se nastavlja. Žalbeno veće Haškog tribunala izreklo je pravosnažnu presudu Јadranku Prliću i još petorici političkih i vojnih funkcionera nekadašnje Herceg-Bosne. Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20, Valentin Ćorić na 16, dok je Borislav Pušić osuđen na 10 godina zatvora.

Tribunal u Hagu potvrdio je postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata sa ciljem etničkog čišćenja delova BiH, čime je potvrđena odluka iz prvostepene presude.

17.20 - Neki od ostalih pravomoćno osuđenih saznali su da je Praljak umro tek kad su po povratku u pritvor zvali svoje najbliže

17.18. - Portparol Haškog suda je potvrdio da je Praljak umro u bolnici posle popijenog otrova.

16.50 - Praljak je u sudnicu došao nasmejan, a sa osmehom se i pozdravio sa sudijom. O tome koliko je sve unapred izrežirao, pročitajte OVDE.

16.48 - Neko bi u Hagu morao da odgovara, rekla je Nataša Favo Ivanović, advokat Slobodana Praljka u Haškom tribunalu. Opširnije OVDE.

16.35 - Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković obratio se javnosti povodom incidenta u Hagu, kada se Slobodan Praljak ubio popivši otrov u sudnici.

"Želim da izrazim najdublje saučešće porodici Slobodana Praljka. Njegov čin, koji je sebi oduzeo život, najviše govori o moralnoj nepravdi prema osuđenoj šestorici. Izražavamo žaljenje zbog današnje presude", rekao je. Više o tome OVDE.

16.20 - Saborska sednica za danas se prekida i nastaviće se u četvrtak ujutro kada će predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković dati izjavu o događajima u Hagu, najavio je potpredsednik Sabora Željko Reiner po završetku saborskog Predsedništva, prenose lokalni mediji.

15.53 - Dva izvora su potvrdila da je Praljak preminuo.

15.50 - Dok se nije pojavila ova informacija korisnici društvenih mreža širom regiona koristili su svaku priliku da mu se podsmevaju. Više o tome pročitajte OVDE.

15.45 - Novinar Tomislav Krasnec je napisao na Tviteru da se u sudu mogla čuti izjava advokata: "Klijent mi je umro". Više o tome OVDE.

15.40 - Praljak umro još pre nego što su svi ponovo ušli u sudnicu. Tribunal javio porodici

15.30 - "Obaveštavam vas da su holandske vlasti već pokrenule istragu o onome što se dogodilo jutros", kazao je sudija Agius posle izricanja presuda.

15.25 - Porodice žrtava su očekivale potvrđivanje presude, ali su takođe šokirani činom Slobodana Praljka, naveo je novinar Al Džazire.

15.23 - Očekuje se da će Tribunal uskoro potvrditi Praljakovu smrt

15.17 - Hrvatski premijer Andrej Plenković obratiće se javnosti u 16 sati, u Banskim dvorima.

15.10 - Šestorka Herceg-Bosne ukupno dobila 111 godina zatvora. Više o tome OVDE.

14.58 - Holandske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je Slobodan Praljak popio otrov u haškoj sudnici, objavio je predsedavajući sudija žalbenog veća Karmel Agius.

14:52 - Pušiću je potvrđena kazna zatvora od deset godina

14:41 - Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna od 16 godina zatvora.

14:35 - Petkoviću je potvrđena kazna od 20 godina.

14:31 - Nastavljeno je izricanje presude. Trenutno se izriče presuda Milivoju Petkoviću.

14:28 - Hrvatski mediji nezvanično saznaju da je Slobodan Praljak preminuo u bolnici

14:12 - Haški sud još nije službeno objavio kakvo je stanje generala Slobodana Praljka niti je želeo da potvrdi da li traje istraga u sudnici u kojoj je popio otrov.

14:07 - Pojedini mediji javljaju da je Praljak u bolnicu prevezen u kritičnom stanju, ali da je stabilizovan

14:06 - Nezvanično se saznaje da je sudnica zapečaćena zbog policijske istrage. Hrvatski premijer Andrej Plenković daće izjavu za medije najverovatnije nakon što se presuda pročita do kraja

13:34 - Čitanje presude nastavlja se u 14:15 sati.

13:30 - Dr Falke, glavni doktor Pritvorske jedinice UN u Sheveningenu, viđen kako napušta zgradu suda.

13:25 - Vozilo Hitne pomoći je napustilo zgradu Haškog tribunala. Iako nema potvrde da je u njemu Slobodan Praljak, veruje se da je upravo tim vozilom prevezen u bolnicu. Očekuje se da će se neko iz Haškog tribunala obratiti uskoro javnosti i reći više informacija.

13:12 - Na društvenim mrežama ljudi burno reaguju na incident u sudnici. Zanima ih kako je Praljak uspeo da unese otrov u sudnicu.

13:00 - Lekari su su navodno još uvek uz Praljka.

12:40 - Tim za reanimaciju ušao je u sobu u koju je Praljak izveden. Bolničarima u sudu su dostavljena dva mala paketa.

12:38 - Zvanični hrvatski predstavnici, ambasadorka u Holandiji i njen tim, traže da ih primi predsednik haškog tribunala. Predsednik suda je inače predsedavajući Žalbenog veća u predmetu Prlić i dr.

12:34 - Praljka lekari trenutno oživljavaju, javlja Al Džazira, ali je zvaničnu informaciju u ovim trenucima nemoguće dobiti.

12:30 - Striktno je zabranjeno fotografisanje.

12:26 - Praljak je još u zgradi suda. Stigli su i vatrogasci.

12:20 - Lekari trče u zgradu suda. I dalje se ne zna šta se s Praljkom događa. Navodno je u blizinu suda stigao helikopter.

12:05 - Po Slobodana Praljka, koji se možda otrovao u sudnici, upućen je helikopter, koji će sleteti ispred zgrade Haškog suda. Svim novinarima ispred sudnice naloženo je da se zbog toga maknu.

11:56 - Stigla je Hitna pomoć.

foto: Printscreen/ Facebook

11:55 - Nejasno je kako je Praljak, ako je reč o otrovu, uneo supstancu u sudnicu.

11:50 - Na galeriji gde sedi porodica optuženih čulo se glasno "Neee" dok je Praljak potezao iz bočice. Praljak je pošto je popio nešto iz bočice seo i izgledao kao da je u bolovima i mukama.

11:40 - Nemojte nigde da nosite čašu iz koje je nešto popio, rekao je sudija. Nakon toga je prekinut prenos izricanja presude.

11:37 - Praljak je rekao da je popio otrov i prekida se sednica.

11:35 - Slobodan Praljak (72) je takođe dobio 20 godina zatvora. Prekida se sednica, Praljak je popio otrov!

11:29 - Brunu Stojiću (62) je potvrđena kazna od 20 godina zatvora.

foto: EPA

11:23 - Jadranku Prliću potvrđena kazna od 25 godina zatvora za zločine progona, ubistva, nehumano postupanje, zločine protiv čovečnosti, kršenje Ženevske konvencije... Njegova žalba je odbačena u celosti.

foto: EPA

11:10 - Obijen je zahtev tužilaštva za ponovnim suđenjem.

11:05 - Uoči današnje presude "hrvatskoj šestorki" pred Haškim tribunalom, na Starom mostu u Mostaru postavljen je transparent na kojem piše: "Izronio je Stari za one što ga vole". Više o tome OVDE.

foto: EPA

10:45 - Sud je odbacio žalbe o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Prlić, Praljak i Pušić osporavaju zaključak da su Tuđman i drugi lideri imali za cilj da se osnuje hrvatski entitet koji bi omogućio pripajanje Hrvatskoj.

Postojale su greške u definici udruženog zločinačkog poduhvata, usprkos obimu žalbi, ali nitko od žalitelja nije pokazao nikakvu grešku po ovom pitanju.

"Njihovi argumenti nemaju meritum i zbog toga se odbacuju", rekoa je Agius.

10:37 - Žalbeno veće je utvrdilo da je Stari most bio vojni cilj i njegovo rušenje nije bilo zločin. Praljak je oslobođen optužbe za zločine rušenja Starog mosta.

foto: Printscreen

10:30 - Žalbeno veće je odbacilo je Praljkovu žalbu.

HVO nije ispoštovao zakone zatvaranja. Vojnici su civile premeštali kamionima, pucali u vazduh da ih nateraju da uđu u kamione, terali ih da idu peške. Premeštanje populacije je bilo protivpravno, naveo je sudija.

10:25 - Odbačeni su prigovori Praljka i Stojića da se kao dokazi izbace dnevnici Ratka Mladića.

10:20 - Žalbeno veće je delimično prihvatilo Ćorićevu žalbu. Ukida osude u vezi s njegovom odgovornošću u svojstvu ministra spoljnih poslova.

foto: AP

10:11 - Ovo je bio dug i složen predmet i prošlo je puno vremena od početka suđenja 2006. godine, rekao je sudija Agius.

10:00 - Žalbeno veće Haškog tribunala započelo je izricanje pravosnažne presudu Јadranku Prliću i još petorici političkih i vojnih funkcionera nekadašnje Herceg-Bosne.

foto: Profimedia

Ova presuda ujedno je i poslednja koju je, pre zatvaranja krajem godine, izrekao Haški tribunal.

foto: Profimedia

Jadranko Prlić osuđen je prvostepenom odlukom na 25 godina zatvora, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20, Valentin Ćorić na 16, dok je Berislav Pusić osuđen na 10 godina zatvora.

Ta kampanja uključivala je ubistva, silovanja, deportacije, nečovečno postupanje, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja i kulturnih i verskih objekata, prinudni rad i protivpravno terorisanje civila.

foto: Profimedia

Ta zlodela - kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja rata i teške povrede ženevskih konvencija - počinjena su u opštinama Mostar, Čapljina, Ljubuški, Prozor, Stolac, Vareš, Gornji Vakuf, Jablanica.

Nepravosnažnom presudom je bilo utvrđeno da su ti zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uspostavljanje "hrvatskog entiteta, delimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine", nasilnim i trajnim proterivanjem muslimanskog stanovništva iz osam opština u BiH.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: Profimedia, Printscreen/ Facebook, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track