NEMA KO DA IH LEČI i DA RADI: Hrvatska uvozi 70 stranih lekara i još 19.000 radnika raznih struka
Foto: Profimedia

POJAČANJE

NEMA KO DA IH LEČI i DA RADI: Hrvatska uvozi 70 stranih lekara i još 19.000 radnika raznih struka

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatska planira da zaposli 40 stranih lekara specijalista, 20 doktora medicine bez specijalizacije i po pet zubara i specijalista dentalne medicine, odnosno ukupno 70 medicinskih stručnjaka, što je najveća novost u predlogu kvota za strane radnike u 2018. godini.

Hrvatska lekarska komora pozdravlja takvu odluku jer "objektivno postoji potreba za zapošljavanjem znatnog broja diktora", s obzirom na to da je od ulaska zemlje u EU iz nje otišlo i nije se vratilo 550 lekara.

Pretpostavlja se "da će se strani lekari najlakše zapošljavati u sredinama koje nisu atraktivne za domaće medicinare, samo je pitanje gde naći strane doktore medicine koji žele da rade za hiljadu ili hiljadu i po evra mesečne plate ako 50 ili stotinu kilometara dalje mogu zaraditi dva do tri puta više", piše Večernji list i dodaje da ista dilema prati i sve druge profesije, posebno građevinski sektor koji traži nešto više od 12.000 radnika.

"Sve se to događa u vreme kad Češka sve čini da privuče sto hiljada radnika, Nemačkoj treba milion radnika, Švedskoj je u ovom trenuktu potrebno 80 hiljada, a Austriji 30.000 za zimsku sezonu...", primećuje Večernji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Rijaliti u sudnici Haškog tribunala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track