ŠOKANTNA SMRT U HAGU: Hrvati Praljka hoće da proglase za sveca?
Foto: AP

ANALITIČAR PUHOVSKI O DOGAĐANJIMA U SUDU

ŠOKANTNA SMRT U HAGU: Hrvati Praljka hoće da proglase za sveca?

Hrvatska -

Hrvatska javnost je sa nevericom prihvatila smrt generala Slobodana Praljaka.

Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je da će Hrvatska imati novog sveca jer će Praljak biti prihvaćen kao svetac narodnom pobožnošću.

"Hrvatska će imati novog sveca, on će biti pučkom pobožnošću prihvaćen kao svetac", rekao je Puhovski na konferenciji za novinare "Nasleđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u svetlu presude Prliću i drugima".

Dodao je kako je već malo nedostajalo da to postane i Dario Kordić, koji je osuđen za zločine nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini, a koji je živ. Podsetio je kako se u zatvoru u Scheveningenu 2006. ubio i nekadašnji premijer tzv. Republike Srpske Krajine Milan Babić, prethodno priznavši zločine.

Žarko Puhovski, foto: Youtube/Printscreen

"Istorijski gledano, Praljak sebe pokušava da smesti negde između Ratka Mladića i Sokrata, a on bi sigurno radije bio bliže Sokratu... Socijalne posledice biće takve da će on postati jedna vrsta sveca", kazao je Puhovski.

Direktorka Dokumente - Centra za suočavanju s prošlošću, Vesna Teršelič ocenila je kako se radi o tragediji "za Praljka i sve nas" jer je svima potrebna prilika za "okretanje stranice", a ne još jedno stradanje.

Bivši general Slobodan Praljak umro je u bolnici u Hagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas da će Hrvatska razmotriti sve raspoložive pravne mehanizme da bi osporila današnju presudu Haškog suda u delu koji se odnosi na učešće te zemje u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH.

Plenković je na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da je ta presuda neutemeljen, da se kosi sa istorijskom istinom i činjenicama, te je stoga , kako je rekao, za Vladu Hrvatske neprihvatljiva.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP/Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Rijaliti u sudnici Haškog tribunala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track