(VIDEO) REAKCIJE IZ HRVATSKE NA PRALJKOVU SMRT: Plenković izrazio saučešće, sabor prekinuo sednicu zbog incidenta
Foto: Beta

Žale se na presudu

(VIDEO) REAKCIJE IZ HRVATSKE NA PRALJKOVU SMRT: Plenković izrazio saučešće, sabor prekinuo sednicu zbog incidenta

Hrvatska -

Nakon drame u Hagu, gde je Slobodan Praljak preminuo pošto je u sudnici popio otrov, stigle su i prve reakcije hrvatskih političara.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković na vanrednoj konferenciji izjavio je saučešće porodici Praljaka.

"Praljak je oduzeo sebi život", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu i izrazio saučešće porodici.

On je prokomentarisao i presudu, i rekao da je Hrvatska tokom rata pružala pomoć izbeglicama, da je prva priznala samostalnost BiH, koje ne bi bilo bez Hrvata.

"Hrvatska je tri puta pokušala da se priključi sudu kao prijatelj suda, međutim Hag je to odbio", rekao je Plenković.

On je rekao da se presudom na pogrešan način aludira na ulogu Hrvatske u ratnim vremenima. On je rekao i da sud nije istu presudu izrekao i Srbiji.

Hrvatski premijer rekao je da šalje poruku podrške Bosni i Hercegovini, kao i da će biti najveći zagovornik evropskom putu BiH.

Na pitanje novinara kako je reagovao na vest o Praljkovom činu, Plenković je odgovorio da je reagovao izuzetno emotivno.

"Reagovao sam izuzetno emotivno kao i svi članovi vlade. To pokazuje toliki stepen uverenosti da je sve što je radio, radio sa ciljem za dobro hrvatskog naroda. Mislim da predstavlja njegovu poruku svima da učinimo sve da, presudu koju je smatrao neprihvatljivom i njene posledice, ne bude onakva kakva je mogla da izgeda u današnjem trenutku", rekao je Plenković.

Pošto mu je izrečena presuda, Praljak je najpre ustao sa svoje stolice i rekao "Slobodan Praljak nije ratni zločinac, osuđujem i s prezirom odbijam takvu presudu", i popio otrov. Nekoliko sati kasnije preminuo je u bolnici.

"Nikad nisam videla tako nešto, ali ovo me od generala Praljaka ne čudi. Morate znati da je on izuzetno ponosan čovek", prokomentarisala je za hrvatski "Dnevnik" političarka Vesna Škare-Ožbolt.

Hrvatski sabor prekinuo je redovnu sednicu i poslanici su otišli na pauzu pošto je iz Haga stigla vest. Poslanik Miro Bulj optužio je hrvatsku diplomatiju i politiku zato što nisu stali uz hrvatsku šestorku kojoj se izriču presude. Iz sabora je najavljeno i da će tokom dana biti održan hitan sastanak šefova poslaničkih klubova.

U hrvatskom saboru došlo je i do incidenta, nakon što je Ivan Pernar iz Živog zida predložio da nastave sa sednicom, što je naljutilo HDZ-ovca Damira Felaka. Felak je počeo da Pernara gađa papirima, dok mu je Hrastov Hrvoje Zekanović vikao da je glup i da ide da se leči. Okružilo ih je obezbeđenje ali nisu intervenisali, piše "Jutarnji list".

Pernar je takođe snimio kratak video koji je okačio na svom "Fejsbuk" profilu.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković rekao je za HRT kako mu je teško da govori o presudi u trenutku kad je u pitanju život Slobodana Praljka.

"Sve danas izrečeno ne odgovara istorijskoj istini. To je potpuno negiranje onoga što je Hrvatska učinila za BiH, zbrinjavanje desetine hiljada Muslimana izbeglica, vojna saradnja protiv srpskog agresora. Odbacujem takav način tumačenja istorije", rekao je Jandroković.

Predsednik Generalnog zbora Pavao Miljavac za N1 je prokomentarisao događanja u Hagu.

"Pratili smo, nismo bili previše iznenađeni potvrdom presuda, ali smo iznenađeni kvalifikacijom. Ne postoji gora kvalifikacija. Udruženi zločinački poduhvat i veze sa Republikom Hrvatskom. To će imati posledice i za Republiku Hrvatsku i na muslimansko-hrvatske odnose u BiH. Praljak je karakteran čovek koji ima određene principe. Procenio je da će ovo biti poruka koja će potresti Haški sud", rekao je.

Saborski zastupnik "Mosta", Miro Bulj, rekao je da je Praljak bio hrvatski vojnik koji je "branio hrvatski narod i Hrvatsku i BiH".

"Ovo je zaista teško što se događa Hrvatima u BiH gde se optužuje i hrvatska država za zločinački poduhvat. Ja nikada ne mogu da prihvatim kao čovek koji je bio u BiH da su hrvatski vojnik i hrvatska država učestvovali u zločinačkom poduhvatu, osim u borbi protiv velikosropske agresije koja je uzrokovana direktno iz Srbije", rekao je Bulj.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/Agencije)

(Foto: Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Rijaliti u sudnici Haškog tribunala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track