ŠTA JE POPIO PRALJAK? HRVATSKI TOKSIKOLOG: Samo ovaj otrov deluje tako brzo, evo zašto nisu uspeli da spasu Praljka
Foto: Printscreen

HRVATSKA JAVNOST U ŠOKU

ŠTA JE POPIO PRALJAK? HRVATSKI TOKSIKOLOG: Samo ovaj otrov deluje tako brzo, evo zašto nisu uspeli da spasu Praljka

Hrvatska -

Lekarska intervencija posle trovanja Slobodana Praljka nije bila dovoljno brza, bez obzira o kom je otrovu reč. Brzina je ključ u spasavanju života, posebno ako se ne zna o kom se otrovu radi, kaže toksikolog Franjo Plavšić, prenose zagrebački mediji.

Prošlo je previše vremena otkad je Praljak popio otrov do odlaska u bolnicu, pa je za intervenciju bilo prekasno, navodi Jutarnji list.

foto: AP

I najjačem otrovu je potrebno neko vreme da uđe u krv i postane smrtonosan, a za to vreme lekari mogu da pomognu, piše Jutarnji list.

Kako su mediji ranije preneli, general je popio otrov u 11.30, a Hitna pomoć je navodno stigla sat kasnije i tek tad ga odvezla u bolnicu.

foto: EPA

Da je odvezen u bolnicu u roku od 15 do 30 minuta, možda bi ova priča imala drugačiji kraj. Iako se i dalje ne zna o kom je otrovu tačno reč, osim da je bio vrlo snažan, sumnja se da je reč o cijanidu ili arseniku.

Sa druge strane, specijalista toksikološke hemije i sudska veštakinja Biserka Riha nije htela da spekuliše šta je tačno general uzeo.

"Ogromna je paleta sredstava koje je mogao da uzme. Verovatno nije popio cijanid, odnosno ozbiljan krvni otrov koji se krvlju širi do drugih organa”, kaže i objašnjava kako bi u tom slučaju smrt nastupila trenutno.

Ona je skrenula pažnju na to da ozbiljna trovanja organizma, pa i sa smrtnih ishodom, mogu izazvati i najobičnija sredstva za čišćenje. Važno je samo, objašnjava, da su na bazi kiseline.

foto: EPA

Podsetimo, Slobodan Praljak, penzionisani general hrvatske vojske popio je otrov posle izricanja presude u Haškom Tribunalu kojom je osuđen na 20 godina zatvora.

Praljak je u sudnicu došao nasmejan, a sa osmehom se i pozdravio sa sudijom.

Međutim, čim je rekao da ga sud osuđuje na 20 godina, Praljak je izgovorio da to odbija i onda šokirao sve prisutne, ali i milionski auditorijum koji je pratio putem raznih prenosa.

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac! Sa prezirom odbacujem vašu presudu", rekao je Praljak samo par trenutaka pre nego što je popio određenu supstancu iz čašice, za koju se sumnja da je otrov.

Kurir.rs/Jutarnji list (Goranka Jureško); Net.hr Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track