(VIDEO) KOLINDI KRIVI I SRBIJA I HAŠKI SUD: U obraćanju naciji izrazila saučešće zbog smrti ratnog zločinca Praljka i opet isprozivala srpski narod i Hag
Foto: Printscreen FB/Index.hr

I DALJE TERA SVOJE

(VIDEO) KOLINDI KRIVI I SRBIJA I HAŠKI SUD: U obraćanju naciji izrazila saučešće zbog smrti ratnog zločinca Praljka i opet isprozivala srpski narod i Hag

Hrvatska -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović obratila se naciji pošto je Haški sud juče proglasio Hrvatsku agresorom u BiH i posle samoubistva Slobodana Praljka.

"Na samom početku obraćanja želim da izrazim saučešće generala Slobodana Praljka, koji je radije dao život nego živeo kao osuđenik za dela za koja je čvrsto verovao da ih nije počinio. Hagu je ostavio težinu sumnje u ostvarenju njegovog zadatka. Želim da naglasim da se juče u Hagu nije izricala presuda Hrvatskoj, niti hrvatskom narodu u BiH.

Hrvatska nije bila agresor, već je najviše učinila za opstanak BiH kao države, braneći svoju samostalnost i samostalnost BiH kao države. Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga", kazala je predsednica Hrvatske.

"Mi Hrvati moramo imati snage da priznamo da su neki počinili zločine i oni za njih treba da odgovaraju. Na isti način nisu kažnjeni bošnjački i srpski zločini nad Hrvatima u BiH. Svi se moraju izdići iznad toga. Za dobro oba naroda, pozivam bošnjačke čelnike da učine sve kako se ova presuda ne bi zloupotrebljavala, da označi završetak jednog i početak drugog razdoblja",nastavila je dodajući da je "nepravedno što druga strana nije isto kažnjena".

Kolinda je ispričala kako je Hrvatska uz SAD najviše uradila da BiH opstane kao suverena država i da je imala "presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije" i "sprečila ponavljanje Srebrenice u Bihaću".

"Haški sud osnovan je sa svrhom primene postojećeg humanitarnog i krivičnog prava, ali nije bio ovlašćen za donošenje nove doktrine. Hag je očito upao u zamku pogrešnog tumačenja svog zadatka, ispao je politički arbitar koji je pokušavao da uspostavi veštačku ravnotežu krivice... Haški sud nije ispunio svoju osnovnu svrhu. Nalogodavci nisu procesuirani, zločini nisu povezani sa ideolozima i vrhom JNA, koja se stavila u službu projekta Velike Srbije", raspalila je Kolinda i po Haškom sudu.

"Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni, nemojte se bojati, uz vas smo", poručila je Kolinda Grabar Kitarović.

Kurir.rs/Index.hr/24sata.hr

Foto: Printscreen Facebook/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track