OBJAVLJENI REZULTATI OBDUKCIJE: Otkriveno čime se otrovao Slobodan Praljak!
Foto: AP

UBIO SE U HAŠKOJ SUDNICI

OBJAVLJENI REZULTATI OBDUKCIJE: Otkriveno čime se otrovao Slobodan Praljak!

Hrvatska -

Holandsko tužilaštvo objavilo je preliminarne rezultate obdukcije koja je danas urađena na telu Slobodana Praljka.

Prema preliminarnim rezultatima toksikoloških ispitivanja, u Praljkovoj krvi zabeležena je koncentracija cijanida, koji je doveo do zastoja srca, objavilo je holandsko tužilaštvo.

foto: EPA

U forenzičkoj laboratoriji u Hagu danas je izvršena obdukcija tela haškog osuđenika Slobodana Praljka, koji se u sredu ubio u sudnici tribunala, a prisustvovali su joj obducent i toksikolog iz Hrvatske.

Cijanid uzrokuje vrtoglavicu, usporeni rad srca, nizak krvni protisak, srčane napade, paralizu disajnog sistema i gubitak svesti. Potom nastupa zastoj rada srca, što se dogodilo i Slobodanu Praljku.

Inače, juče je saopšteno da je toksikološki nalaz pokazao da su na čaši iz koje je Praljak pronađeni tragovi otrova, ali ne i o kom otrovu je reč.

foto: EPA

Mediji su ranije preneli da lekarska intervencija posle trovanja Slobodana Praljka nije bila dovoljno brza i smatra se da je prošlo previše vremena otkad je on popio otrov do odlaska u bolnicu.

Kako su mediji ranije preneli, general je popio otrov u 11.30, a Hitna pomoć je navodno stigla sat kasnije i tek tad ga odvezla u bolnicu.

ŠTA JE POPIO PRALJAK? HRVATSKI TOKSIKOLOG: Samo ovaj otrov deluje tako brzo, evo zašto nisu uspeli da spasu Praljka

foto: Printscreen

Iza sebe je ostavio oproštajno pismo. Na ovaj scenario bio je spreman još pre dve godine, kada je i krenuo u razradu svog samoubilačkog plana. A o tom planu, kako se čini, ni njegovi prijatelji, pa ni članovi njegove najuže porodice nisu znali ni najmanju sitnicu.

U porodičnoj kući bilo je zapečaćeno pismo s poslednjom željom haškog osuđenika, koje je stiglo pre dve godine s uputstvom da se otvori samo u slučaju njegove iznenadne smrti, što se i dogodilo.

U tom pismu, kako su saznali šokirani članovi porodice, Slobodan Praljak izrazio je želju da bude kremiran na zagrebačkom Mirogoju, nakon intimnog ispraćaja kojem će prisustvovati samo oni: porodica i najbliži prijatelji.

Sledeća je želja bila još jedno u nizu iznenađenja prema zamisli Slobodana Praljka. Parafrazirajući njegove reči, Praljak je poželeo sledeće: "Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju".

Podsetimo, Praljak je umro je u sredu popodne u bolnici u Hagu nakon što je u sudnici odmah posle izricanja presude popio tada nepoznat otrov.

Samoubistvo je izvršio pošto mu je sud potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u BiH 1993-94.

Visoke kazne zatvora dobila su još petorica vojnih i političkih funkcionera Hrvata u BiH.

Kurir.rs

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja