PLENKOVIĆ: Nisam rekao da ne priznajemo, već da nismo zadovoljni presudom
Foto: Beta/Lana Silvar Dominic

Ispravlja novinske naslove

PLENKOVIĆ: Nisam rekao da ne priznajemo, već da nismo zadovoljni presudom

Hrvatska -

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska poštuje presudu Haškog tribunala, ali da je nezadovoljna nekim njenim delovima.

Kako navodi, to se posebno odnosi na one delove presude kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha.

Osim toga, Plenković je, na privrednom skupu u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, medije optužio za pogrešnu interpretaciju vladine izjave.

"Videli ste preciznu izjavu vlade nakon presude i voleo bih da se ta izjava ne interpretira pogrešno nego da se čita onako, upravo onako kako je izgovorena, to bi bilo jako važno da se ne stvara utisak da Hrvatska ne poštuje presudu", kazao je Plenković novinarima, prenela je Hina.

Druga je stvar, precizirao je premijer, izraziti nezadovoljstvo zbog nekih delova presude, pogotovo "kada kao država pokušate tri puta biti prijatelj suda, a onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena". Plenković je potvrdio da će predvoditi hrvatsku delegaciju u Mostaru, gde će, kako je rekao, "razgovarati s Hrvatskim narodnom saborom, razmotriti situaciju, naravno, uvek uz puni pijetet, punu žaljenje prema žrtvama i zločina koji su se dogodili vezano uz ovu presudu, ali i svih ostalih zločina u BiH". Prema njegovim rečima, zvanični Zagreb će tražiti "neku vrstu involviranja" ako neko od advokata pokrene zahtev za reviziju presude, što država ne može da učini. Međutim, advokati osuđenih i stručna javnost upozorili su odmah nakon presude da su male šanse da Hrvatska može da zatraži reviziju haške presude u slučaju "šestorke".

Podsetimo, suđenje šestorici Hrvata u "slučaju Prlić" prekinuto je u sredu nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak popio otrov nakon što mu je izrečena presuda. Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izrečena je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno "popio nešto iz male čašice". "Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu", kazao je Praljak. Njegova braniteljka je rekla da je "popio otrov", a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice. Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Beta/Lana Silvar Dominic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track