NOĆNA MORA IZ KANTE ZA ĐUBRE: Očajnoj Hrvatici ukraden identitet, završila u dugovima za telefone koje nije uzela
Foto: Kurir

oprezno

NOĆNA MORA IZ KANTE ZA ĐUBRE: Očajnoj Hrvatici ukraden identitet, završila u dugovima za telefone koje nije uzela

Hrvatska -

Jedna Kutjevčanka (33) nesvesno je postala nova žrtva kradljivaca ličnih podataka. Zbog toga bi trebalo da pazite gde bacate račune

Kako se saznaje iz Policijske uprave požeško-slavonske, ona je prijavila da je još uvek N.N. osoba ove godine, koristeći se njenim ličnim podacima, podigla zajam od nekoliko hiljada kuna koji joj je u ratama došao na naplatu.

Policija je pokrenula potragu za kradljivcem identiteta, protiv kojeg sledi krivična prijava. Brojni su načini na koji lopovi dolaze do tuđih ličnih podataka, a jedan od njih je i da kopaju po - tuđem smeću.

Naime, istog dana kada je Kutjevčanka prijavila prevaru, Opštinsko državno tužilaštvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv 34-godišnjaka koji je iz 2012. do 2014. na području Varaždina, Kuršanca i Koprivnice pretraživši kante za smeće pronašao bačene račune i druge dokumente s ličnim podacima devet ljudi. Bez njihovog znanja i saglasnosti telefonski je zaključio pretplatničke ugovore s dva operatera zahvaljujući pronađenim podacima.

Tako je sklopio ugovore za 25 telefonskih brojeva na ime pojedinih osoba kojima se potom on koristio. Ljudima koji o tome nisu imali pojma napravio je dugove za račune veće od 31.000 kuna.

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) savetuje građanima da, pre nego što račune sa svojim ličnim podacima bace u kantu za smeće, dobro razmisle šta bi se moglo dogoditi da ih neko pronađe.

Kurir.rs/Glas Slavonije

Foto: Dragan Kadić I Aleksandar Jovanović Cile

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OVO SE NI TOPALOVIĆIMA NIJE DESILO! Pogrebnik izgubio telo usred raskrsnice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track