INDEX O SUSRETU PREMIJERA: Cerar ima iza sebe celu EU, a hrvatsku poziciju nije podržao niko!
Foto: Beta/Daniel Kasap

ZAGREB USAMLJEN

INDEX O SUSRETU PREMIJERA: Cerar ima iza sebe celu EU, a hrvatsku poziciju nije podržao niko!

Hrvatska -

Posle susreta hrvatskog i slovenačkog premijera u Zagrebu, jasno je da Miro Cerar iza sebe ima celu EU, dok je Andrej Plenković ostao usamljen.

Dve članice Evropske unije se i dalje spore o početku primene arbitražne presude o razgraničenju, a sastanak dvojice premijera "nije doneo ništa novo".

foto: Beta/Daniel Kasap

Miro Cerar i Andrej Plenković

"Činjenica je da Cerar u rukama ima jače adute, Slovenija prihvata arbitražu i želi da je sprovede, a podršku tome pružile su Nemačka i zemljoe Beneluksa, kao i predsednik Evropske komisije Frans Timermans. Oni prihvataju arbitražu, za koju se Hrvatska i dalje pravi da ne postoji, što je prilično apsurdna situacija, odnosno zatvaranje očiju pred realnošću", navodi zagrebački portal Index.

Kako se dodaje, hrvatsku poziciju u ovom slučaju niko iz EU nije javno podržao, a i Plenković je rekao da prijatelji Slovenije i Hrvatske u EU žele da se stvar što pre reši.

foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Index: Cerar pokazuje da Slovenija poštuje institucije EU

"Zato je Cerar i spomenuo mogućnost tužbe Sudu Evropske unije, jer bi time dodatno pokazao kako Slovenija poštuje institucije EU i traži rešenje u evropskim pravnim i političkim okvirima. Sudski proces bi Hrvatska trebalo da pokuša da izbegne jer će se i u tom kontekstu naći u defanzivnoj poziciji", dodaje se u tekstu.

Kurir.rs/B92/Index.hr

Foto: Beta/Daniel Kasap

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track