PLENKOVIĆ O GRANIČNOM SPORU SA SLOVENIJOM: Štitićemo ono što je hrvatsko!
Foto: Beta/ Ana Silvar Dominic, Foto: Beta/Lana Silvar Dominic

OŠTRA RETORIKA

PLENKOVIĆ O GRANIČNOM SPORU SA SLOVENIJOM: Štitićemo ono što je hrvatsko!

Hrvatska -

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da su spoljnopolitički prioriteti njegove vlade u idućem periodu ulazak u Evrozonu, Šengen i Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a da će se u odnosima sa Slovenijom u vezi sa graničnim sporom ponašati odgovorno, ali da će "štititi ono što je hrvatsko".

Plenković je, na pitanje kako Slovenija od 29. decembra namerava da sprovede odluku Arbitražnog suda, rekao da "nema jednostranog sprovođenja bilo kakve presude".

Upitan šta ako Slovenija počne 29. decembra da primenjuje svoju nadležnost, Plenković je kazao da "su zamolili kolege iz Slovenije", a ta je poruka, kaže, preneta partnerima u međunarodnoj zajednici, da je u "ovakvim situacijama najvažnije izbegavati jednostrane poteze koji mogu voditi do incidenata".

"U ovom trenutku mi nemamo uređeno pitanje granica, posebno na moru", rekao je Plenković gostujući na HRT i dodao da će se ponašati odgovorno.

Što se tiče ulaska u Evrozonu, Šengen i OECD, Plenković je rekao da ti prioriteti nisu samo za 2018. godinu i dodao da nijedan od ta tri cilja nije realan da bude sledeće godine, ali da bi ako se tokom 2019. godine ispune svi kriterijumi, Hrvatska bila spremna da pristupi šengenskom prostoru.

Što se tiče prisupanja evrozoni, Plenković je rekao da je to posao koji bi trebalo da se odradi do kraja mandata iduće vlade od 2021. do 2024. godine, a što se tiče pristupa OECD-u kazao je da je to jedina organizacija kojoj Hrvatska još može pristupiti, kao i da ta zemlja "želi da ide tim putem".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Beta/ Ana Silvar Dominic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track