MESTO U KOM RATA NIJE BILO:  Srbi i Hrvati složno žive, ne znaju za mržnju, a vrata niko ne zaključava!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

MORAVICE

MESTO U KOM RATA NIJE BILO: Srbi i Hrvati složno žive, ne znaju za mržnju, a vrata niko ne zaključava!

Hrvatska -

U hrvatskom mestu Moravice složno žive Srbi i Hrvati, u njemu nije bilo ni rata jer za to nije bilo zainteresovanih ni sa jedne ni sa druge strane.

Meštani su bili naoružani jer je jednima puške podelila JNA, a drugima hrvatska policija, ali oni nisu sela čuvali jedni od drugih, već od onih "sa strane".

Kako se navodi, bilo bi sasvim pogrešno zaključiti da je to goransko mesto u sebi očuvalo Jugoslaviju, ali je istina da meštani ne znaju da mrze jedni druge po nacionalnom ključu i da se duboko poštuju.

"Grad Vrbovsko ima više od 35 odsto predstavnika srpske nacionalne manjine. Mi smo u potpunosti implementirali Zakon o pravima nacionalnih manjina u naš Statut. Dogovorili smo se s predstavnicima Saveta srpske nacionalne manjine da one dvojezične ploče idu samo tamo gde su Srbi u većini. Smatrali smo jedni i drugi da nema potrebe takvim pločama pokrivati druga naselja, pogotovo ona u kojima Hrvati žive u stopostotnoj većini", rekao je gradonačelnik Dražen Mufić.

Prema njegovim rečima, ljudi tu imaju iste uslove i mogućnosti i ne prave se nikakvi razlozi za razdor, najmanje u nacionalnosti.

"Kada je sve krenulo početkom devedesetih, mi smo videli da ne valja, imali smo, svako svojih budala, koje smo morali da 'išamaramo'. Pogodile su se dobre generacije Hrvata i Srba koje su se trudile. Bilo je bitno da nikome ne padne glava, i u tome smo uspeli", rekao je jedan od meštana.

Kako navodi Jutarnji, u tom mestu se ne zaključavaju vrata kuće ni bicikli, a nema ni krađa ni kriminala.

"Ovde živi tipično bratstvo i jedinstvo. Ma i bolje od toga, evo sada se spremamo za Božić jedan, i svi ćemo pevati Tompsona, za drugi će svirati Baja Mali Knindža, i svi će ga pevati, i Hrvati i Srbi. Kod nas je to normalno. Reci mi jedno mesto na svetu u kojem je tako nešto moguće. Kao ovo što smo neki dan imali, da Hrvat na harmoniku peva Tompsona, a sa njim ga pevaju i Srbi", rekao je jedan od meštana.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Snimak koji vraća veru u ljude! Mladunče losa upalo u jezero, a požrtvovani ribari čuli vapaje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track