HRVATSKA: Slovenija nema pravo da sprovodi svoj zakon na našem području
Foto: Profimedia

TENZIJE

HRVATSKA: Slovenija nema pravo da sprovodi svoj zakon na našem području

Hrvatska -

Slovenija nema pravo da primenjuje svoje zakone na području Hrvatske ni da naplaćuje novčane kazne, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, povodom najave iz Ljubljane da će izricati novčane kazne hrvatskim ribarima koji love na području Piranskog zaliva, koje je arbitražom pripalo Sloveniji.

"Slovenija nema pravo da primenjuje svoje zakone na području Hrvatske, da sprovodi bilo kakve postupke protiv hrvatskih ribara, niti da naplaćuje novčane kazne. Slovenački zakoni se mogu odnositi samo na stvarno područje Slovenije, a ne na ono koje je zapisano u arbitražnoj odluci", navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo ističe da "arbitražna odluka nije niti samosprovodiva, niti jednostrano sprovodiva i ne može sama po sebi da utiče na promenu granice na terenu".

Kako se navodi, hrvatski ribari love ribu u područjima u kojima tradicionalno ribare, pre i posle osamostaljenja dve države 1991. godine, a nadležna tela Hrvatske u tom području obavljaju svoje redovne poslove.

"MVEP ponovo poziva slovenačku stranu na suzdržanost, nepreduzimanje jednostranih mera i izražava očekivanje da će u narednom periodu slovenačka strana pokazati privrženost mirnom rešavanju otvorenih pitanja, te prihvatiti da se samo konstruktivnim dogovorom može naći rešenje za otvoreno granično pitanje između dve države", navodi se u sapštenju.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track