Najnovije vesti

DRŽAVNA PROMOCIJA USTAŠTVA: Na konkursu Ministarstva ratnih veterana najviše sredstava dato udruženjima koja negiraju genocid nad Srbima
Foto: Beta

sramota

DRŽAVNA PROMOCIJA USTAŠTVA: Na konkursu Ministarstva ratnih veterana najviše sredstava dato udruženjima koja negiraju genocid nad Srbima

Hrvatska

Ministarstvo ratnih veterana Hrvatske je na konkursu dodelilo novac mahom udruženjima koja se bave rehabilitacijom ustaštva i sprovođenjem “politike pomirenja”.

Ministarstvo ratnih veterana Hrvatske dodelilo je 50.000 kuna Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Reč je o udruženju čiji članovi otvoreno negiraju holokaust i ustaški genocid nad Srbima, piše Antifašistički dnevnik ističući kako dodela sredstava delu udruženja ukazuje na zastrašujuće posledice legalizacije i normalizacije pro-ustaških, revizionističkih i negacionističkih grupacija u Hrvatskoj.

 

Na konkursu je inače najviše profitiralo “Udruženje za negovanje uspomene na žrtve Macelja 1945.”, čiji se članovi bave istraživanjem partizanskih zločina nakon rata, identifikacijom žrtava i organizacijom svečanih komemoracija, otvaranjem spomen-sobe za žrtve, radovima na istraživanju jama u Maceljskoj šumi i organizacijom hodočašća pod nazivom "Križni put – stopama pobijenih”.

Udrženje je dobilo petinu ukupnog fonda, odnosno 100 hiljada kuna. Na čelu udrućenja je bivši saborski poslanik HDZ-a Stjepan Bačić.

 

Osim što je, prema pisanju Antifašističkog vjesnika, većina sredstava predviđenih ovim konkursom dodeljena udruženjima koje se bave rehabilitacijom ustaštva i sprovođenjem “politike pomirenja”, Ministarstvo je udruženju “Društvo za istraživanje trostukog logora Jasenovac” dodelilo čak 50.000 kuna za projekat pod nazivom “Otkrivanje istine o logoru u Jasenovcu kao podrška učesnicima i stradalnicima 2. svetskog rata”. 

 

Novosti pišu da je na čelu Društva Stjepan Razum, katolički sveštenik zaposlen u Hrvatskom državnom arhivu. Razum je na svom Fejsbuk profilu tokom 2017. godine u nekoliko navrata objavio video snimke u kojima se rehabilituje politika Adolfa Hitlera i negira postojanje gasnih komora u Aušvicu. 

 

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Beta

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...