Najnovije vesti

HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Ne planiramo jednostrane poteze u graničnom sporu!
Foto: Profimedia

potreban dogovor

HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Ne planiramo jednostrane poteze u graničnom sporu!

Hrvatska

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da se granični spor sa Slovenijom može rešiti samo bilateralnim dogovorom, te da Zagreb neće povlačiti jednostrane poteze.

On je, međutim, napomenuo da će Hrvatska znati da nađe odgovor krene li druga strana u povlačenje jednostranih poteza.

"Ono što sam kazao i što hrvatska Vlada celo vreme ponavlja, ovo otvoreno granično bilateralno pitanje može se rešiti samo bilateralnim dogovorom i mislim da to danas postaje svima jasno", rekao je Božinović.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako hrvatski MUP planira da reaguje na kazne koje Slovenija najavljuje za hrvatske ribare u Piranskom zalivu.

"Mi smo na poziciji da nećemo i ne povlačimo nikakve jednostrane poteze, a ako druga strana bude stvarno krenula u povlačenje nekih jednostranih poteza, hrvatske institucije će za to naći odgovor", poručio je ministar.

Slovenija je 30. decembra počela da primenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom u Piranskom zalivu i tog dana se tamo pojavio slovenački patrolni brod na kome se po prvi put nalazio i inspektor.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je 29. juna da oko tri četvrtine Piranskog zaliva pripada Sloveniji i da ta zemlja dobija koridor do međunarodnih voda.

Slovenačke vlasti odlučile da sprovode arbitražnu odluku nakon isteka šestomesečnog roka za njenu pripremu i pošto je u slovenačkom parlamentu usvojen set "zakona za sprovođenje".

Hrvatska, međutim, koja je pre saopštavanja odluke, izašla iz postupka arbitraže, i dalje ne priznaje odluku suda, za koju smatra da je postupkom slovenačkih predstavnika korumpirana.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! NOVI OBRAČUN „ŠKALJARSKOG“ I „KAVAČKOG“ KLANA U BEOGRADU?!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...