(FOTO) O OVOME BRUJI HRVATSKA: Izlazi prva slikovnica sa istopolnim porodicama, pojedina udruženja se već žalila ministarki
Foto: Facebook

SPORNA LITERATURA

(FOTO) O OVOME BRUJI HRVATSKA: Izlazi prva slikovnica sa istopolnim porodicama, pojedina udruženja se već žalila ministarki

Hrvatska -

Hrvatska će ovog meseca dobiti prvu slikovnicu o istopolnim porodicama.

Izdavač je udruženje "Dugina porodica" koje će slikovnicu donirati zainteresovanim vrtićima i školskim bibliotekama širom zemlje.

Tim povodom, udruženje Vigilare ministarki nauke i obrazovanja Blaženki Divjak uputilo je otvoreno pismo u kome ocenjuje da se radi o političko-ideološkoj agendi i pita hoće li dozvoliti ulazak "sporne literature" u vrtiće i škole.

Ministarku pitaju i da li je za hrvatsku decu dobro da se u vaspitno-obrazovnim ustanovama distribuira literatura koja nema odobrenje stručnih tela, da li je primereno da udruženja civilnog društva samoinicijativno u vrtiće i škole dostavljaju literaturu koja bi se onda potencijalno koristila u nastavi i da li će direktori moći da odbiju ovakvu donaciju.

Iz "Dugine porodice" su odgovorili da nemaju planove da samoinicijativno šalju slikovnicu, ali da će je rado poslati svima koji su zainteresovani.

"Već smo dobili pitanja roditelja, pojedinih vaspitno-obrazovnih radnika i ponekih ustanova i organizacija koje žele svoj primerak slikovnice i drago nam je što vidimo da se prepoznaje vrednost slikovnice u širenju razumevanja, tolerancije, poštovanja i inkluzije", rekao je koordinator udruženja Daniel Martinović.

Slikovnica će biti potpuno besplatna, a digitalna verzija slikovnice biće dostupna na internet stranici udruženja.

"Ovom slikovnicom želimo da približimo priču o duginim porodicama i različitostima u našem društvu danas svima koji to žele i da olakšamo roditeljima razgovor s decom o duginim porodicama", kazao je Martinović.

Kurir.rs/Beta Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track