(FOTO) ŠOK NA JADRANU! VELIKI KIT SNIMLJEN UZ HRVATSKU OBALU: Ne prilazite životinji, može biti kobno!
Foto: Profimedia/ Ilustracija, Foto: Profimedia

NIJE PRVI PUT

(FOTO) ŠOK NA JADRANU! VELIKI KIT SNIMLJEN UZ HRVATSKU OBALU: Ne prilazite životinji, može biti kobno!

Hrvatska -

Juče tokom popodneva u uvali Rovanjska kod Jasenice snimljen je veliki kit, javlja Institut Plavi svet dodajući kako na snimku nije moguće utvrditi pravu veličinu životinje koja je sporo plivala uz površinu mora i izranjala svakih desetak minuta.

Prema dojavi životinja je plivala u pravcu Starigrada. "Veliki kit, iako druga po veličini životinja koja je ikad živela na Zemlji, vrsta je koja se dobro snalazi u plitkim i zatvorenim zalivima i kanalima, a u Jadranu nije zabeleženo nasukavanje zdravih jedinki. Kad se nađu u relativno zatvorenim područjima životinjama treba i po nekoliko dana da ga upoznaju, no po pravilu jedinke bez problema pronalaze izlaz i nastavljaju svoj put", objašnjavaju stručnjaci.

Iz Instituta poručuju kako je glavni problem s kitovima uznemiravanje te upozoravaju - nemojte mu se približavati.

"Više ili manje dobronamerni pojedinci koji se životinji približavaju svojim plovilima životinju mogu uplašiti i time uzrokovati njeno nasukavanje. Stoga je približavanje u takvim situacijama potrebno svesti na minimum", dodaju. "Takođe, ni u kom slučaju ne pokušavajte 'pomoći' životinji posebno na način da je brodićima proganjate ili da proizvodite buku kako bi životinja 'otplivala u pravom smeru'. U takvim situacijama uplašena životinja u stanju stresa više nije u potpunosti svesna okoline u kojoj se nalazi jer pokušava da pobegne, te može doći do nasukavanja ili povređivanja. Najbolja pomoć je zadržati se na što većoj udaljenosti i osigurati životinji mir", zaključuju.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Profimedia/ Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) TOTALNO LUCKAST DELFIN! Kako se samo zarazno smeje u kameru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track