JOSIPOVIĆ: Naivno je misliti da Turska i Hrvatska mogu da nađu rešenje za BiH!
Foto: Profimedia

o promeni zakona u BIH

JOSIPOVIĆ: Naivno je misliti da Turska i Hrvatska mogu da nađu rešenje za BiH!

Hrvatska -

Bivši hrvatski predsednik i lider stranke Naprijed Hrvatska, Ivo Josipović, izjavio je danas da je naivno misliti da Turska i Hrvatska mogu da nađu rešenje za BiH.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović danas će se u Turskoj sastati sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a glavna tema razgovora će, kako se očekuje, biti stanje u BiH, posebno izmene izbornog zakona.

Josipović poručuje da predsednica, s obzirom na ranija iskustva, treba da bude jako oprezna.

"Svaki doprinos je dobrodošao, ali tu treba biti jako oprezan jer je Hrvatska znala da se nasuče kad se mešala u unutrašnju politiku BiH. Predsednica treba jako dobro da izmeri do koje mere sme da otvara unutrašnje pitanje BiH", rekao je Josipović.

Istakao je da bi lično tu bio vrlo oprezan i pazio da ne uđe u crveno, u mešanje u unutrašnja pitanja trećih zemalja.

Što se tiče promene izbornog zakonodavstva u BiH, Josipović je ocenio da se rešenje ne sme tražiti izvan BiH.

"Bitno je znati da ne postiji rešenje izvan zemlje, rešenje za BiH mora biti nađeno u samoj BiH: Sve države ili politike se moraju odreći ambicije da BiH naturaju rešenje spolja. Tamo sve tri strane imaju svoje strahove, ambicije i pluseve. Nadam se da je predsednica svesna limita koji ima", rekao je Josipović.

"Razgovori Hrvatske i Turske o unutrašnjem zakonodavstvu BiH nemaju nikakvih izgleda. Neće se to dogoditi, to je potpuna naiva, to se mora provesti u BiH između svih strana", upozorio je Josipović.

Izetbegović: Turska se ne meša u unutrašnje odnose u BIH

Turska se nikada nije mešala u unutrašnje odnose u BiH, već se uvek korektno odnosila prema našoj državi, izjavio je danas član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Ako su tačni medijski napisi da je jedan od razloga odlaska predsednice Hrvatske u posetu Turskoj razgovor o izmenama izbornog zakonodavstva u BiH, i intervencija predsednika Erdogana po tom pitanju, onda je to produkt potpuno pogrešnog razumevanja mojih prijateljskih odnosa sa predsednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da do sada Erdogan nije intervenisao po pitanju unutrašnje politike u BiH, kao i da očekuje da će tako biti i ubuduće. On dodaje da Erdogan snažno podržava jasne i ranije definisane prioritete BiH koji se odnose na članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, reformske procese i ekonomski napredak.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ZAGRMELO NEBO NAD BANJALUKOM! SRPSKA NA NOGAMA: Pukni zoro orilo se iz grla vojnika i policajaca! Da se naježiš!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track