(FOTO) UBIJENA ZVER KOJA SE RETKO VIĐA NA NAŠIM PROSTORIMA: Brutalna kao vuk, širi opasne zaraze, a može da se pari i sa psima
Foto: Profimedia

USTRELILI JE LOVCI

(FOTO) UBIJENA ZVER KOJA SE RETKO VIĐA NA NAŠIM PROSTORIMA: Brutalna kao vuk, širi opasne zaraze, a može da se pari i sa psima

Hrvatska -

Lovci Lovačkog društva "Fazan" iz hrvatskog Draškovca ulovili su prošlog vikenda u svom lovištu šakala.

Posle sve češćih informacija da su divlji psi sve rasprostranjeniji na severu Hrvatske, pomenuto lovačko društvo uspelo je da ubije jednog mužjaka.

Šakala je ustrelio Danijel Granatira, a upoređivanjem zadnje šape sa podacima koje postoje u knjigama, utvrđeno je da se zaista radi o ovoj životinji.

foto: Profimedia

Lovci iz Međumurja vrlo su nespokojni nakon što su uhvatili i ubili čaglja (šakala) zato što ovaj divlji pas, u odsustvu vukova nema drugih prirodnih neprijatelja, pa mu je omogućeno nesmetano razmnožavanje.

Kako je nauka potvrdila da se pripadnici čagalja bez problema mogu pariti i razmnožavati sa određenim domaćim pasminama, ta informacija vrlo je uplašila lokalno stanovništvo u Hrvatskoj.

foto: mnovine.hr

Čagalj ili šakal je vrsta divljeg psa koji nastanjuje delove Azije, Afrike i jugoistočne Evrope. Hrani se sisarima i pticama, poznati je strvinar. Lovi noću i tada funkcioniše u čoporu, mada češće kao jedinka.

Na području Balkana najviše ih je primećeno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, mada su registrovani i u Vojvodini, pa i 2015. na periferiji Beograda, u Borči.

Neki meštani tada su prijavili policiji upade šakala u dvorišta u potrazi za hranom.

I šume Pančevačkog rita poznate su i po tome što se u njima s vremena na vreme pojavljuju ove životinje.

Ovi divlji psi su prirodni rezervoar različitih zoonoza (besnila, trihineloza, alarioza) i kao takvi mogu da šire zaraze jer noću prilikom lova obilaze prostore na kojima čovek i domaći psi borave danju.

Za širenje šakala po Evropi najviše je zaslužan pad populacije vuka.

Kurir.rs/Mnovine.hr Foto: Mnovine.hr / Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) MAČKA GLEDA HOROR FILM! Pogledajte njenu urnebesnu reakciju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track