MALA ANJA JE ČUDO: 25.000 volti prošlo joj kroz levu stranu tela, od smrti je spaslo to što joj je SRCE NA DESNOJ STRANI!
Foto: Printscreen 24sata.hr

IZAŠLA IZ BOLNICE

MALA ANJA JE ČUDO: 25.000 volti prošlo joj kroz levu stranu tela, od smrti je spaslo to što joj je SRCE NA DESNOJ STRANI!

Hrvatska -

Anja Novković (14) je 2. maja 2017. nastradala na vagonu na Zapadnom kolodvoru u Zagrebu, kad joj je 25.000 volti prošlo kroz levu stranu tela. Od sigurne smrti spaslo ju je to što ima redak sindrom - srce joj je na desnoj strani tela.

Pošto je osam meseci provela u bolnici i preživela desetak operacija, zbog kojih će celog života trpeti posledice, Anja želi da upozori sve ljude da ne rade što je ona radila - da se nikad ne penju na vagone i ne igraju na kolodvorima.

Tog majskog dana Anja je s drugaricama prelazila prugu na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru, pa joj je palo na pamet da se popne na zapušteni teretni vagon.

foto: Čitalac 24sata.hr

Hitna pomoć dolazi po malu Anju

"Čim sam zakoračila levom nogom, stresla me struja i bacila s 4,5 metara visine na kamenje. Prijateljice s kojima sam bila tamo kažu da su videle ljubičastu eksploziju, a ja sam počela da gorim na tlu. Ugasile su vatru na meni i pozvale Hitnu pomoć", priča Anja.

Od siline električnog pražnjenja ugasila se ulična rasveta. Očajni roditelji stigli su u Kliniku za dečje bolesti odmah za ambulantnim kolima. Anja je bila pri svesti, ali je imala unutrašnje krvarenje. Od pada joj je pukla slezina i bila je u životnoj opasnosti. Operisali su je osam sati.

foto: Printscreen 24sata.hr

"Rekli su nam odmah da joj je opečeno 40 odsto tela i da je reč o opekotinama trećeg stepena. Postojala je opasnost da joj amputiraju nogu, ali preživela je verovatno zbog stvari koju smo tada saznali. Naime, Anji je srce s desne strane i to je ublažilo posledice", kaže njena majka, Vesna Novković-Hercigonja.

Struja jeste delom prošla krozu Anjino srce, ali ono nije primilo fatalni udar jer je s desne strane. Posle oporavka, podvrgnuta je presađivanju kože.

"Struja mi je opekla nogu, ruku, leđa i donji deo stomaka. I danas svaki drugi dan moram da idem na previjanja i kod fizioterapeuta", kaže Anja. Nogu su joj spasli, ali zasad hoda sa štakom. Nada se da će je se rešiti u idućih godinu dana.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen 24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track