(VIDEO) SVE VIŠE OBOLELIH OD RAKA U HRVATSKOJ: U Splitu moraju da proširuju bolnicu, glavni problem manjak novca i lekova
Foto: Profimedia

statistika

(VIDEO) SVE VIŠE OBOLELIH OD RAKA U HRVATSKOJ: U Splitu moraju da proširuju bolnicu, glavni problem manjak novca i lekova

Hrvatska -

Od raka u Hrvatskoj godišnje oboli otprilike 21.000 ljudi. Sprema se i posebna Nacionalna strategija za borbu protiv raka, a nedostaje novac za lekove i skupe uređaje.

Marko Milanović je radio godinama kao pomorac na brodu. A posao nije išao bez cigarete u ruci. "Strastveni pušač, tri kutije dnevno, gutao sam ih...", priča on. Završio je na lečenju na splitskom plućnom odeljenju i onkologiji. A onkologija u Splitu ima toliko posla da se proširuje, i radovi su u toku.

Svi misle da se teške bolesti događaju drugima, ali u Hrvatskoj svake godine od raka oboli 21.000 ljudi, od čega samo u Splitu 2.500. Poznat je i najčešći uzročnik raka.

"Pušenje, pušenje, pušenje", kaže prof. Eduard Vrdoljak, načelnik onkološkog odeljenja na splitskom KBC-u. Naravno, uzročnici su brojni, a preventivni pregledi veoma bitni. "Recimo, rak debelog creva - 80 posto pacijenata ne dođe na pregled", kaže on.

Ima lekara koji ističu da se u splitsko more decenijama izliva industrijski otpad u Kaštelima i da u pitku vodu možda prodiru otpadne vode sa raznih deponija smeća i slično.

Dr. Vrdoljak uverava da se Split u hrvatskom proseku ne izdvaja po broju obolelih. On je jedan od učesnika u pravljenju nacionalnog plana protiv raka, koji će pokazati da novca nema.

"Linearni akceleratori, uređaji za zračenje..." Na pitanje koliko to košta, odgovara: "Četiri miliona evra svaki!".

"Kad sam saznao, da bolujem od raka ostavio sam pušenje. Ima tome tri godine. Valjda će ići nabolje", kaže Milanović.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto: Profiemdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track