NOVA HRVATSKA BRUTALNOST PREMA IZBEGLICAMA: Policajci šamarima naterali osmočlanu porodicu sa bebom na osmočasovni marš  do Srbije!
Ilustracija, Foto: Fonet/AP

Sramota

NOVA HRVATSKA BRUTALNOST PREMA IZBEGLICAMA: Policajci šamarima naterali osmočlanu porodicu sa bebom na osmočasovni marš do Srbije!

Hrvatska -

Još jedan slučaj vraćanja izbeglica sa hrvatske granice u Srbiju isplivao je u javnosti, a Tvrtko Barun, šef Isusovačke službe za izbeglice, kaže da se nada da će hrvatsko tužilaštvo podneti optužnice i da će odgovorne osobe za to odgovarati.

Reč je, naime, o osmočlanoj porodici sa šestoro dece, od kojih je najmlađe staro samo godinu dana.

Porodica je vraćena u petak iz Hrvatske u Srbiju, iako su UNHCR i Hrvatski pravni centar obavešteni o njihovoj nameri da zatraže azil u toj zemlji, saopštila je na Fejsbuku organizacija "Are You Syrious".

"Još jedno guranje nazad u Srbiju i nasilje prema ženi i deci", napisala je ova organizacija na svom statusu.

Dodaju da im je jedan član porodice rekao da je policija udarila njegovu majku te da su nazad u Srbiju morali pešice i da je put trajao punih osam sati.

"Ono što je još gore je to što su deca prisiljena da prespavaju noć napolju jer UNCHR-ova linija prima pozive tek od 8.30 pa nisu mogli ranije da se pozabave slučajem", piše na pomenutoj društvenoj mreži.

Organizacija "Are You Syrious" je objavila i fotografiju dece koja su hladnu noć

provela na otvorenom.

Tvrtko Barun, šef Isusovačke službe za izbeglice rekao je za zagrebačku N1 izjavio je da imaju saznanja o ovom i drugim slučajevima proterivanja iz Hrvatske u Srbiju koja se događaju poslednjih meseci.

"Imamo saznanja s obzirom na to da imamo kancelariju u Beogradu. U poslednje vreme slučajeve ljudi koji tvrde da su iz Hrvatske vraćeni u Srbiju. Oni su tražili azil, ali su ih vratili u Srbiju", kazao je Barun i dodao da je nedavno zaštitnica građana u jednom dokumentu pobrojla slučajeve nepravilnosti na granici i poslala ih državnim institucijma.

"Nadam se da će Državno tužilaštvo podići optužnice i da će odgovorne osobe odgovarati za takve postupke", kazao je Barun.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! IZGORELA TRUDNICA U SMEDEREVU! Pored nje, poginuli i njeni svekar i svekrva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track