NEZADOVOLJNI ODLUKOM: Poslanici HDZ i Mosta negodovali zbog zabrane protesta
Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

morali da promene lokaciju

NEZADOVOLJNI ODLUKOM: Poslanici HDZ i Mosta negodovali zbog zabrane protesta

Hrvatska -

Predsednik hrvatskog Udruženja veterana i saborski poslanik HDZ-a Josip Đakić i njegov kolega iz Mosta nezavisnih lista Mirko Bulj izrazili su danas nezadovoljstvo što je hrvatskim veteranima i udovicama zabranjen protest na Trgu svetog Marka protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Đakić je, naime, rekao da predsednik Srbije nije ispoštovao ni jedan od pet posebnih kriterijuma, koje je Srbija dobila u predpristupnim pregovorima za članstvo u EU.

"Vučić nije ispoštovao ni jedan od pet posebnih kriterijuma koje je Srbija dobila u otvaranju pretpristupnih pregovora s EU, odnosno rešiti problem nestalih, srpskog zakona o regionalnoj jurisdikciji, ratne odštete i granica. To su stvari o kojima Vučić danas ne želi da razgovara", rekao je Đakić novinarima tokom protesta na Trgu bana Jelačića.

Đakić je rekao da su se protestanti okupili zbog uvreda koje, kako je rekao, Hrvatska konstantno trpi od Vučića i srpskih zvaničnika, a koji su, kaže, "proklamovali Veliku Srbiju i velikosrpsku ideju i koji su krivi za sve naše poginule".

Izrazivši nezadovoljstvo zabranom veteranima i udovicama da priđu Trgu svetog Marka, Đakić je rekao da su razgovori potrebni ako su namere iskrene i ozbiljne kako bi se rešila otvorena pitanja između dveju zemalja.

"Za to sam da se ta pitanja reše, ali Vučić mora priznati da je bio zagovornik velikosrpske agresorske politike i pokloniti se žrtvama u Hrvatskoj", rekao je. Đakić je rekao i da je ministru policije Davoru Božinoviću poslao pitanje da li je zabranu protesta na Trgu svetog Marka, uslovio Vučić.

"Ako je tako, to je sramota", rekao je.

Saborski poslanik Mosta Miro Bulj smatra da bi Vučić trebalo da ode u Glinu i izvini se Srbima koje je, kako je naveo, svojevremeno pozivao na ostvarenje Velike Srbije, kao i za "sve zločine koje je napravio".

Bulj, koji je takođe prisustvovao protestu protiv Vučićevog dolaska u Zagreb, rekao je HINI da je prijavljen legalan protest onih "čiji su sinovi, očevi i muževi dali svoje živote za Hrvatsku", a politika "na čelu s HDZ-om i SDS S-om im je zabranila imati legalan i legitiman protest".

Bulj je rekao da ne razume zbog čega predsednik Srbije dolazi i zašto su ga zvali predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i predstavnici hrvatske diplomatije.

"Taj čovek (Vučić) i srpski ministar obrane Aleksandar Vulin ne žele se izviniti. Vučić bi trebao otići u Glinu i izvini se najpre ljudima srpske nacionalnosti koje je pozivao na ostvarenje Velike Srbije, kao i za sve zločine koje je napravio", rekao je Bulj.

"Ovo je samo igrokaz koji vređa porodice poginulih branitelja, kojima je zabranjen legalno prijavljen protest na Trgu sv. Marka", rekao je Bulj.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja