SRBI ČEKAJU POTEZE ZAGREBA Linta: Kitarović uskoro da primi rodbinu srpskih žrtava
Foto: Zorana Jevtić, Foto: Zorana Jevtić

POSLE SUSRETA KOLINDE I VUČIĆA

SRBI ČEKAJU POTEZE ZAGREBA Linta: Kitarović uskoro da primi rodbinu srpskih žrtava

Hrvatska -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je jutros da očekuje da će uskoro hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović primiti predstavnike srpskih žrtava i da će se ubrzati ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka.

"Očekujem da će konačno nakon sastanaka nadležne institucije u Hrvatskoj ubrzati ekshumaciju ostataka Srba sa desetina poznatih grobnih mesta i da će ubrzati identifikaciju skoro hiljadu posmrtnih ostataka koji se nalaze u zavodima za sudsku medicinu koji se nalaze u Zagrebu, Osjeku i Splitu", naglasio je Linta.

Linta je, u odvojenom saopštenju, naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispoštovao dogovor koji je postignut na sastanku sa hrvatskom predsednicom u Zagrebu da će primiti predstavnike hrvatske nacionalne manjine i predstavnike nestalih Hrvata.

"Predsednik Vučić je poslao jasnu poruku se Hrvati ne smeju osećati ugroženo i da će biti integrisani u sve segmente društva, kao i da će državni organi učiniti sve u pronalaženju i rasvetljavanju sudbine nestalih", naveo je Linta.

Linta je istakao da je ključna stvar da Hrvatska "pokaže stvarnu političku volju da poboljša položaj preostalih Srba, da počne rešavanje brojnih problema srpskih povratnika i stotina hiljada proteranih Srba koji žive rasejani širom sveta, da se ubrza ekshumacija posmrtnih ostataka Srba sa desetina poznatih grobnih mesta i da se ubrza identifikacija blizu 1.000 posmrtnih ostataka koji se nalaze u zavodima za sudsku medicinu u Zagrebu, Osijeku i Splitu".

Prošle nedelje hrvatska predsednica obećala je da će i Zagreb raditi na poboljšanju položaja i prava Srba u toj zemlji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih lica i tom prilikom im preneo da će državni organi Srbije učiniti sve u pronalaženju i rasvetljavanju sudbina njihovih najbližih.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track