(VIDEO) DOK SVI BEŽE U KUĆE SA SIBIRSKOG MINUSA, ONI ODUŠEVLJENO TRČE NA OBALU: Lovci na oluje dočekali svojih 5 minuta na Jadranu
Foto: Facebook / Storm Chasing Team Senj

entuzijazam

(VIDEO) DOK SVI BEŽE U KUĆE SA SIBIRSKOG MINUSA, ONI ODUŠEVLJENO TRČE NA OBALU: Lovci na oluje dočekali svojih 5 minuta na Jadranu

Hrvatska -

Dok polarna hladnoća kosi živote po Evropi i regionu, i svi se trude da napolje izlaze samo kad baš moraju, jedna ekipa entuzijasta iz Senja jedva čeka da izađe na obalu, zabeleži brzinu vetra i prizore zabelelog Jadrana.

Rano ujutru, dok "sav normalan svet spava", ekipa lovaca na oluje već je na "mestu zločina" i na svojoj Fejsbuk stranici "Storm Chasing Team Senj" objavljuje fotografije i meteorološke uslove sa "Đige", senjskog keja.

"Bura i hladnoća nam ne predstavljaju veliki problem u Senju jer je bura normalna stvar i na nju smo svi navikli, ali našem time je zanimljiva jer želimo da zabeležimo njene brzine na pojedinim lokacijama u gradu i da pokušamo da izmerimo njen najsnažniji udar. On u Senju neretko prelazi 200 kilometara na sat", kazali su.

Aparat kojim mere brzinu vetra "Kaindl Windmaster 2" sami su finansirali. Ali, potreban im je snažniji i bolji uređaj kako bi preciznije vršili merenja.

Adrenalin je taj koji ih tera da izađu napolje po ovim sibirskim uslovima. Želja za merenjem i dokumentacijom najsnažnijeg udara bure jača je od svih nepogoda. Najviše utisaka na njih je ostavio ciklon 26. jula 2015. koji im je u rano jutro doneo pregršt munja i, kako kažu, doživljaj koji nikad neće zaboraviti.

U gradu ispod Velebita, kako kažu, stalno nešto duva, a Senj je poznat po buri. Ovih dana Storm Čejseri su izmerili brzinu u proseku 100 - 130 kilometara na sat.

"Najsnažniji udar bure izmerili smo na tvrđavi "Nehaj" u subotu 17. februara 2018. i bio je neverovatnih 201 kilometara na sat. Uzmemo li u obzir temperaturu koja je duboko zagazila u minus (-7,5°C) i prosek vetra od 110 km/h osećaj hladnoće bio je "sibirskih" -22°C", rekli su momci.

Kurir.rs / 100posto.hr

Foto: Facebook / Storm Chasing Team Senj, Dinko Brozičević

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) I OKEAN SE ZALEDIO! Nepregledne sante na fenomenalanom snimaku dronom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track