Najnovije vesti

SKANDALOZNA ODBRANA  POKLIČA IZ VREMENA NDH Tompson: Za dom spremni nije samo ustaški pozdrav i nije nasilan!
Foto: Reuters

sramota

SKANDALOZNA ODBRANA POKLIČA IZ VREMENA NDH Tompson: Za dom spremni nije samo ustaški pozdrav i nije nasilan!

Hrvatska

Hrvatski pevač Marko Perković Tompson, u čijoj pesmi "Bojna Čavoglave" se spominje ustaški poklič "za dom spremni", poručuje da ga ne interesuju preporuke Komisije za suočavanje s prošlošću.

Članovi te komisije su i bivši komunisti, "Bojna Čavoglave" i poklič "za dom spremni" su simboli "domovinskog rata" i deo temelja na kojima je nastala moderna Hrvatska država, napisao je Tompson na svom Fejsbuk profilu.

 

"Pesma Bojna Čavoglave nije zabranjena, niti bi smela biti zabranjena i svako onaj ko pokuša da je zabrani nije normalan, jer time zabranjuje simbole Domovinskog rata a ta pesma je jedan od tih simbola", naveo je Tompson.

 

Dodaje i da, inače ustaški, poklič "za dom spremni" nije korišćen samo u pesmi "Bojna Čavoglave” nego su ga koristili hrvatski branitelji gotovo iz svih jedinica od početka domovinskog rata pa sve do njegovog kraja.

U podužem postu na temu hrvatske istorije na Fejsbuku, Tompson dalje tumači da su jedinice HOS-a taj poklič uzeli kao svoj službeni pozdrav.

 

Sve drugo je, kaže, manipulacija jugokomunističkih grupacija. Naveo je i da je poklič "za dom spremni", u ovom i sličnom obliku ("za dom i Poglavnika") korišćen i za vreme NDH, što ga ne čini, kaže vlasništvom ustaškog pokreta.

Smatra i da je nemoguće i nepotrebno negirati i odbaciti sve ono sto je na bilo koji način korišćeno za vreme Pavelićeve NDH - hrvatsku valutu kunu, na primer, vojne činove, nazive teritorijalnih jedinica - župan, županija...

 

Sve je to, kaže, deo puno starije istorije i ima dublje korene, a sam poklič "za dom spremni" je, prema njegovim rečima, "po svojoj prirodi toliko nenasilan i plemenit i izražava spremnost za obranu svog doma i Domovine".

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...