DVOSTRUKI ARŠINI ZA HRVATE U EU: Nemačka oduševljena njihovim radnicima, Austrija ih blokira još dve godine
Foto: Shutterstock

merilo

DVOSTRUKI ARŠINI ZA HRVATE U EU: Nemačka oduševljena njihovim radnicima, Austrija ih blokira još dve godine

Hrvatska -

Austrija namerava da blokira pristup radnicima iz Hrvatske još dve godine, dok su istovremeno oni za nemačku najisplativiji

Austrijska vlada namerava da od Evropske komisije zatraži produženje roka za onemogućavanje slobode kretanja radne snage iz Hrvatske za još dve godine, do 2020.

"Produženje ograničenja pristupa tržištu rada radnoj snazi iz Hrvatske je prema mišljenju vlade iz više razloga korisno", rekao je neimenovani portparol kancelara Sebastijana Kurca agenciji APA.

Već sada, kako se navodi, natprosečno je visoka nezaposlenost među hrvatskim državljanima u Austriji, tako da se mora poći od toga, smatra vlada, da bi prevremeno otvaranje tržišta rada vodilo ka povećanju nezaposlenosti, a ne do porasta stručne i visokokvalifikovane radne snage.

I pored produženja ograničenja pristupa tržištu rada za hrvatsku radnu snagu, i danas je moguće dobiti dozvole za više od 60 profila potrebnih za tržište rada.

Sa druge strane državljani Hrvatske za nemačku ekonomiju predstavljaju, bez dileme, pravi dobitak, jer su najisplativiji strani radnici u najmoćnijoj evropskoj državi.

To pokazuju najnoviji statistički podaci nemačke Savezne agencije za rad (BA), njihovog mnogo uspešnijeg ekvivalenta Zavoda za zapošljavanje.

Kod BA-a je registrovano 164.216 hrvatskih građana, a podaci pokazuju da se u protekle četiri godine dogodio velik rast useljavanja iz Hrvatske, te da je 2014. bilo registrovano oko 80.000 hrvatskih radnika, prenosi Index. Stopa nezaposlenosti među hrvatskim državljanima u Nemačkoj je 5,6 odsto, što je na istom nivou kao i stopa nezaposlenosti Nemaca (5,6 odsto), ali mnogo niže u odnosu na useljenike iz drugih država, čija je prosečna stopa nezaposlenosti 14 odsto. U odnosu na ukupan broj hrvatskih državljana u Nemačkoj, njih 59 odsto je zaposleno, što je opet u okviru statističke greške u odnosu na zaposlenost Nemaca, koja iznosi 61 odsto. Hrvati su i u toj kategoriji daleko iznad proseka zaposlenosti stranih državljana u Nemačkoj, koja iznosi 41 odsto. Hrvati koji su se odselili u Nemačku prema ovim podacima predstavljaju veliki dobitak za tamošnju ekonomiju, s obzirom na to da među njima vlada niska nezaposlenost, da su po kriterijumu zaposlenosti daleko iznad proseka drugih useljenika i da su među onima koji najmanje koriste socijalne usluge nemačke države.

Kurir.rs/Agencije

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track