(VIDEO) HRVATSKU TRESE AFERA S GOLOTINJOM U CRKVI: Filmadžije se izvinile, Dubrovačka biskupija ih tužila i zatvorila osrknavljeni hram!
Foto: Dubrovački dnevnik/Goran Mratinović

SKANDAL!

(VIDEO) HRVATSKU TRESE AFERA S GOLOTINJOM U CRKVI: Filmadžije se izvinile, Dubrovačka biskupija ih tužila i zatvorila osrknavljeni hram!

Hrvatska -

Direktor Nemačke akademije za film i televiziju (DFFB) Ben Gibson izvinio se vernicima i građanima Dubrovnika zbog snimanja golotinje u Crkvi Svetog Ignacija na Jezuitima.

On je u saopštenju, objavljenom na zvaničnoj stranici Nemačke akademije za film i televiziju, istakao da je filmska ekipa studenata tog fakulteta, koja je dobila zadatak da snimi kratak dokumentarac, snimala fotografije prema temi filma "Boja golo" (The Colour Nude).

"Sad shvatamo da je snimanje uključivalo fotografiranje polugolih modela u dubrovačkoj crkvi. Ponekad, kad filmadžije dobiju pozamašnu slobodu u snimanju svojih prvih filmova, događaju se greške koje mogu da naštete drugima i uvrede ih bez obzira na to što su nenamerne", naveo je on i dodao da Akademija nije bila upoznata s detaljima snimanja i odabranim lokacijama.

"Zbog toga što je ekipa DFFB-a nanela uvredu snimanjem, od sveg srca se izvinjavamo zajednici vernika i građanima Dubrovnika", istaknuo je Gibson.

Snimanje golotinje u Crkvi Svetog Ignacija osudili su dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i dubrovački biskup Mate Uzinić.

Dubrovačka biskupija saopštila je da "niko od nje niti od drugih osoba odgovornih za upravljanje tom crkvom nije tražio nikakvo dopuštenje za bilo kakvo fotografisanje u sakralnim prostorima". Biskupija je podnela prekršajnu prijavu proti počinilaca i najavila da će tražiti zabranu objavljivanja spornih fotografija iz dubrovačkih crkava.

Inače, Crkva Svetog Ignacija stavljena je van upotrebe jer je oskrnavljena, a danas po podne biće izvedena određena pokora i crkva će ponovo biti osvećena.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto: Dubrovački dnevnik/Goran Mratinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track