(VIDEO) NASTAVLJAJU SE MUKE STANOVNIKA HRVATSKE KOSTAJNICE: Pokušali da im opljačkaju porušene kuće
Foto: Printscreen Twitter/Vlada R. Hrvatske‏

iskorišćavanje katastrofe

(VIDEO) NASTAVLJAJU SE MUKE STANOVNIKA HRVATSKE KOSTAJNICE: Pokušali da im opljačkaju porušene kuće

Hrvatska -

Posle odrona na sedam kuća u Hrvatskoj Kostajnici, muke stanovnika se nastavljaju.

Na mesto događaja poslati su vatrogasci i policija iz Hrvatske Kostajnice kao i sisačka Hitna pomoć. Državna uprava za zaštitu i spasavanje (DUZS) je ponovila da su vodostaji u Hrvatskoj Kostajnici dosegnuli vandredno stanje odbrane od poplava i da se trenutno nalaze u vrhu vodenog talasa.

Prizori stižu iz Hrvatske Kostajnice su zastrašujući. Klizište je i dalje aktivno.

Ljudi su, da bi se spasili, iskakali kroz prozore i sa terasa svojih kuća. Dvadeset i troje meštana je evakuisano i sledećih nedelju dana provešće u obližnjem hotelu, a posle toga im Crveni krst na raspolaganje stavlja kontejnere. Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan kaže da neki zloupotrebljavaju situaciju sa odronom.

"Imate neke ljude koji nisu iz Hrvatske Kostajnice, ali koji se novinarima tako predstave i onda pokušavaju sada da pogoršaju situaciju, što nama otežava stvari, gledaju da izvuku neka materijalna sredstva, da se "ogrebu", a ima i ovih što pokušavaju da uđu u ove objekte da bi nešto našli... To su neke sitne stvari koje ljudima ne vrede puno, ali njima puno znače, a oni žele i to da im uzmu. Mi smo obezbedili čitav prostor, da se takve stvari ne bi događale", rekao je Bišćan.

Ministar finansija Zdravko Marić najavio je u sredu da će Vlada, u vezi sa situacijom u Hrvatskoj Kostajnici, već ove nedelje da osmisli set mera da bi se u kratkom roku pomoglo stradalima i da je, srećom, nastala samo materijalna šteta bez ljudskih žrtava. Dodao je da će stanje na tom području i dalje da prate i dalje i da će da pomognu koliko mogu.

Na terenu se trenutno nalazi 90 pripadnika protivpoplavnih jedinica Vojske Hrvatske, i to 70 pripadnika u Letovaniću, dok je 20 angažovano na području Petrinje.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Printscreen Twitter/Vlada R. Hrvatske‏

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja