Najnovije vesti

(VIDEO) MRAČNA TAJNA PARKA U ZAGREBU: Veruje se da duhovi opsedaju ovo mesto! Viđali i devojku u beloj haljini!
Foto: Printscreen/ Youtube

PRIVLAČI SATANISTE

(VIDEO) MRAČNA TAJNA PARKA U ZAGREBU: Veruje se da duhovi opsedaju ovo mesto! Viđali i devojku u beloj haljini!

Hrvatska

Zagrebačka Crkva Svetog Jurja i park u njenoj blizini kriju veliku tajnu. Naime, na tom mestu nalazi se jedno od najstarijih zagrebačkih groblja. Iako zatvoreno 1876. i danas na Gornjem gradu leže nadgrobni spomenici, ali i kosti davno preminulih Zagrepčana.

Zagrepčani se na Mirogoju pokopapaju nešto manje od 150 godina, ali  Jurjevsko groblje ima daleko dužu i mnogo mističniju prošlost. Kapelica oko koje je groblje izgrađeno spominje se još 1377.

 

Od davnina groblje siromašnih

 

Nije potpuno jasno kada je nastalo,ali je gotovo sigurno da je groblje tamo otkako i kapelica, ako ne i ranije. U to vreme građani su pokopavani neposredno uz crkvu, a mesto unutar crkvenih kripti i malog groblja uz samostan mogli su da priušte samo oni najimućniji, dok su ostali poslednje počivalište našli uz kapelicu Svetog Jurja.

Lobanje s ukrštenim kostima

 

U jugozapadnom uglu groblja bila je mala mrtvačnica, a odmah do nje, u južnom zidu, ulaz u groblje. 

 

U groblje se ulazilo kroz velika gvozdena vrata koja su vodila u predvorje gde se obavljalo opelo. Na vratima je stajao crni krst usađen u mrtvačku glavu s dvema ukrštenim kostima. Motiv je bio čest i na samim nadgrobnim spomenicima, posebno onim starijim jer je nekada to bio uobičajen način označavanja poslednjeg počivališta.

 

Selili kosti, ali mnogi su ostali bezimeni

 

Gradske vlasti su 1872. dogovorile s Nadbiskupijom zatvaranje groblja, a nadgrobne spomenike preneli su na Ilirski trg. Ali poznato je svega 100-tinak imena pokojnika, jer su mnogi imali drvene krstove na kojima su imena izbledela.

Okupljalište svih željnih okultnog

 

Jurjevsko groblje i danas se nalazi na turističkim kartama Zagreba, ali pre svega privlači svojom mistikom, posebno one željne okultnog. Na groblju je navodno bilo i okupljalište satanista.

 

Ima i onih koji su uvereni da duhovi s tog groblja opsedaju prostor između Jurjevske ulice i Mlinarskog puta, jer je tim duhovima narušen večni mir premeštanjem kostiju na Mirogoj.

 

Neki govore kako tamošnji duhovi opsedaju i celi Gornji grad pa se tako priča o devojci u beloj haljini koju su viđali u kuli uzidanoj u palatu u Demetrovoj 7.

 

Kurir.rs/ Net.hr

Foto: Printscreen/ Youtube

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) DUHOVI STVARNO POSTOJE! Evo i snimka koji to dokazuje!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...