GASTARBAJTERKA IZ HRVATSKE RAZBILA MIT: Lepo mi je u Norveškoj, ali ja imam samo jedan cilj
Foto: Profimedia

iskreno

GASTARBAJTERKA IZ HRVATSKE RAZBILA MIT: Lepo mi je u Norveškoj, ali ja imam samo jedan cilj

Hrvatska -

Hrvatica iz mesta Podgora, koja je želela da ostane anonimna, otišla je na rad u Norvešku, zemlju u koju se u poslednje dve godine već odselilo desetak njenih komšija.

“Ne bih se previše osvrtala na ničije komentare jer svi mi koji smo došli ovde smo imali svoje razloge. Ja nisam došla jer nisam imala posao u Hrvatskoj ili zbog dugova ili drugih problema. Došla sam jer mi se ukazala prilika, ako je ikada bilo vreme za ovu životnu avanturu to je sada, pre nego što zasnujem porodicu jer je ne bih da to uradim u Norveškoj”, počinje svoju priču ova Podgoranka.

Kaže kako voli svoj dom, porodicu i prijatelje, ali ono što Norveška pruža, a Hrvatska ne, je prilika da se uštedi nešto novca. U Hrvatskoj je radila puno toga, ali nikad nije imala stalni posao, tako da nije mogla da dobije kredit. Dodaje kako i u Hrvatskoj svako ko stvarno hoće može da nađe posao, ali pitanje je kakav. Iako je diplomirala, nikad nije sedela u kući i čekala posao u struci, već je radila šta je mogla.

“Verovatno svima u jednom trenutku dođe do toga da naprave promenu. Ako malo bolje razmislite, naši roditelji su godinama izdvajali novac kako bismo mi završili školu, diplomirali, imali pristojan posao i pristojnu platu, i kada nakon svega toga radite svakakve poslove za 300 evra, koji nemaju veze s onim za šta ste se borili (jer vas nema ko da pogura) onda ljudi odlaze”, objašnjava ono što je već i svima dobro poznato.

Kaže kako u Norveškoj ne čuva ovce, i ne radi 20 sati dnevno, već osam, i to isti posao koji je radila i kod kuće, ali za puno više novca. Tamo čisti kao što je čistila i u rodnom gradu, ali za puno bolju platu.

Objašnjava kako nije došla u Norvešku kako bi osnovala porodicu i ostala tamo ceo život, već kako bi u što kraćem roku ostvarila zadati cilj i vratila se kući. Nedostaju joj prijatelji i porodica, ali je otišla kako bi si ostvarila nešto za život u kom ne treba razmišljati šta će biti sutra.

“Malo stisnete zube, zadržite osećanja za sebe i krenete. Da je lako, nije, ali što je uopšte lako? Mislite li da je ikome lako biti ovde, biti odvojen od svoje familije kako bi joj osigurao nešto i pružio priliku za boljim životom.”

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track