HRVATI KUPUJU IZRAELSKE LOVCE: Najiskusniji vojni pilot bio brutalno otvoren o tome koliko valjaju
Foto: Vikipedija

prestari

HRVATI KUPUJU IZRAELSKE LOVCE: Najiskusniji vojni pilot bio brutalno otvoren o tome koliko valjaju

Hrvatska -

Izrael je Hrvatskoj ponudio 12 modernizovanih aviona F-16 Barak s naoružanjem po ceni od oko 500 miliona dolara.

Najjača konkurencija izraelskoj ponudi je švedskog SAAB-a koji nudi 12 novih Gripena, ali bez naoružanja za 700 miliona evra. Hrvatska vlada odlučila je da prihvati izraelsku ponudu.

"Nakon duge i iscrpne rasprave o sve četiri ponude, prihvatili smo predlog o najpovoljnijoj ponudi za nabavku borbenih aviona od Izraela. Odluka je donesena jednoglasno, razmotrili smo sve elemente, od finansijskih aspekata do potreba Hrvatske. Vodili smo računa o nacionalnim interesima, našim potrebama, mogućnostima i razvoju Hrvatske", rekla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Izraelski avioni, iako modernizovani, stari su tridesetak godina i opako su borbeno eksploatisani.

Avioni koje Izraelci nude samo su nekoliko godina mlađi od sadašnjih MiG 21. O toj je temi svoje mišljenje za Novu TV dao penzionisani hrvatski vojni pilot Ivan Selak.

"Moj stav je poznat i jasan. Izneo sam ga i ministru obrane. U igri su samo dva aviona F-16, Gripen i četiri ponuđača - SAD, Švedska, Grčka i Izrael. S obzirom na stanje hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i stanje njihove borbene komponente, infrastrukture i tehničkog sastava avion koji dolazi u obzir je noviji avion ili korišćeni avion. Ja mislim da iskorišćeni avion ne dolazi u obzir", rekao je Selak, hrvatski najiskusniji vojni pilot.

"Avioni koji će doći u Hrvatsku, a biće stariji od pilota koji će njima leteti, nisu dobra opcija za Hrvatsku", zaključio je on, prenosi Index.hr.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track